HY RU EN
Asset 3

Բեռնվում է ...

Էջի վերջ Այլ էջեր չկան բեռնելու համար

Որոնման արդյունքում ոչինչ չի գտնվել

Սոնա Ավագյան

Բարմեն Ելենա. «Ես բարմենի մասնագիտության մեջ նաև տրագիզմ եմ տեսնում»

Մինչ բարմեն դառնալը Ելենա Մարտինովան Հայաստանում չէր ճանաչում որևէ ուրիշ բարմեն աղջկա: Ելենան արդեն 5 տարի է, բարմեն է աշխատում, Բարմենների հայկական ասոցիացիայի անդամ է: Նա հայերի մենթալիտետով է բացատրում այն, որ երկրում բարմեն աղջիկներն այդքան քիչ են: Աղջիկներն իրենց հոր, եղբոր, հետո նաև ամուսնու հսկողության տակ են, և կա որոշակի ժամ, որից ուշ տուն չպետք է գան:

«Եթե, ասենք, ժամը 8-ից հետո պիտի տանը լինի աղջիկը, էլ ի՞նչ բարմենի մասնագիտության մասին է խոսքը, եթե մեր աշխատանքը սկսվում է հիմնականում 6-7-ից ու մինչև ժամը 2-ը: Իմ անձնական կարծիքն է, որ կնոջ բարոյականությունը ոչ մի կապ չունի իր մասնագիտության հետ. դա կապ ունի իր ներքինի, իր դաստիարակության, իր հոգևոր աշխարհի հետ»,- ասում է Ելենան:

Բարմեն դառնալը Ելենայի մանկության երազանքն էր: Նա միշտ հետաքրքրությամբ էր դիտում տարբեր խմիչքների մասին ճանաչողական հեռուստահաղորդումները, միշտ ուզում էր զբաղվել այդ գործով: Ելենան ընտրեց սոցիալ-մշակութային սերվիս և տուրիզմ մասնագիտությունը, քանի որ բարմենությունն էլ սերվիսի ճյուղ է: Ելենայի ծնողները թեև զարմացած էին, բայց դեմ չէին, որ իրենց աղջիկը բարմեն դառնա:

«Իմ շրջապատն էլ դեմ չէր, որովհետև իմ շրջապատը մի քիչ ուրիշ մտածելակերպ ունի, իրենք էդ կարծիքը չունեն, որ «նամուսով աղջիկները էդպիսի բան չեն անում»: Ծնունդներին դարձել եմ ցանկալի հյուր, որովհետև բացի նրանից, որ իրենց ընկերն եմ՝ իրենց համար հաճելի է, որ կարողանում եմ նաև սարքել համով խմիչքներ»,- պատմում է Ելենան:

Նրա խոսքով՝ վերջին 2-3 տարում նաև բարի այցելուների շրջանում է փոխվում մտայնությունը, թե «նամուսով աղջիկը բար չի գնա», և այժմ տղամարդկանց հետ միասին սկսում են բար այցելել նաև կանայք: Բարի ինչպես տղամարդ, այնպես էլ կին այցելուները հաճույքով են շփվում, անկեղծանում բարմենների հետ: Ելենան ասում է, որ տղամարդ այցելուներին ավելի հետաքրքրիր է շփվել աղջիկ, քան տղա բարմենի հետ, քանի որ Հայաստանում այցելուների համար, այնուամենայնիվ, դա «էկզոտիկա է»:

Ելենա Մարտինովան բարմենի աշխատանքը նմանեցնում է հոգեբանի աշխատանքին և համարում, որ բարմենի մասնագիտական պարտականությունների մեջ է մտնում նաև բարի այցելուին լսելը: Մարդը բարմենի մոտ միայն խմելու համար չէ, որ գալիս է (հակառակ դեպքում խանութից խմիչք կգներ ու տանը կխմեր), այլ գալիս է, որ խոսի բարմենի հետ, թողնի իր վատ էմոցիաները և ստանա լավը:

«Ինչ-որ տեղ ես բարմենի մասնագիտության մեջ նաև տրագիզմ եմ տեսնում, որովհետև բարմենը այն մարդն է, որը, ոնց որ դերասանը, պիտի լավ իմաստով խաղա: Ինքը չի կարող լինել իր բնական ձևով, ցույց տալ իր էմոցիաները, լինել հոգնած, ջղայնացած: Ինքը պիտի լինի անընդհատ ժպիտը երեսին, կատակներով, լավ տրամադրությամբ՝ անկախ նրանից՝ դու էդ պահին լարված ես, հոգնած ես, նեղված ես, ունես ինչ-որ անձնական խնդիրներ»,- ասում է Ելենա Մարտինովան:

Հենց բար եկած մարդուն լսելը, նրան դրական լիցքեր տալն ու տրամադրությունը բարձրացնելն էլ իմաստավորում են Ելենայի աշխատանքը և հաճույք պատճառում: «Ինձ համար բարմենությունը միայն խմիչք սարքելն ու խմիչք միքսելը չի»,- ասում է բարմենը:

Ելենայի այցելուներից շատերն են հետո դարձել իր լավ ընկերը: «Իմ ամուսինն էլ է իմ հաճախորդը եղել: Իմ ամուսինն էլ է բարմեն»,- պատմում է Ելենան:

Նա մասնակցել է Հայաստանի բարմենների ասոցիացիայի բոլոր 3 դասընթացներին՝ կլասիկայի (բարմենի հիմնական մասնագիտությունը՝ խմիչքների պատմություն, կոկտեյլների պատրաստման եղանակ, միքսոլոգիա), ֆլեյրինգի (բարմենական արվեստ, երբ բարմենը խմիչքը մատուցում է յուրօրինակ ձևով՝ շիշը, սառույցը, գործիքները օդ նետելով և պտտեցնելով), բարիստայի՝ կոֆեմեյքերի (մասնագետ, ով վարպետացած է տարբեր սուրճեր պատրաստելու մեջ): Դասընթացների ժամանակ Ելենան խմբում միակ աղջիկն էր:

Բարմենների հայկական ասոցիացիան անցկացնում է կլասիկայի մրցույթներ, և 10-15 մրցողներից 1-2-ն է աղջիկ լինում: Ասոցիացիայի անդամները խմիչքների պատմության վերաբերյալ գրավոր թեսթ են հանձնում, որ ընտրվեն մրցույթի մասնակիցները: Մասնակիցներին տրվում են որոշակի կանոններ, որոնց շրջանակում բարմենը պետք է 5-6 րոպեի ընթացքում ստեղծի իր հեղինակային կոկտեյլից 5-6 օրինակ, որ ժյուրիի բոլոր անդամները գնահատեն համը, բույրը, գույնը, տեսքը, բաժակը, անունը: Իսկ տեխնիկական ժյուրին հետևում է, թե կոկտեյլի պատրաստման ժամանակ ինչ-որ կաթիլ կաթե՞ց, սառույց ընկա՞վ, ճի՞շտ գործիքներ և խմիչքների ճի՞շտ հերթականություն գործածվեց:

Վերջին մրցույթը, որին մասնակցել է Ելենան, բարմենների միջազգային օրվան նվիրված «Bartender 2012» մրցանակաբաշխությունն էր փետրվարի 6-ին, երբ Ելենան հաղթեց «արագ միքսող» անվանակարգում: Նրանից բացի՝ մեկ այլ աղջիկ բարմեն էլ էր մասնակցում մրցույթին:

Ելենան համոզված է, որ բարմենը, եթե իրեն համարում է պրոֆեսիոնալ, պետք է իմանա կոկտեյլների պատմությունը, երբեք չդադարի ոլորտի նոր միտումներին ծանոթանալուց, կարդալուց՝ անկախ նրանից, թե քանի մրցույթում է հաղթել: Վերջին տարիների նորություններից է սև գույն ունեցող օղին (սև գույնը ստանում են ակացիայից):

Ելենան ցավով է նշում, որ Հայաստանում բարերի տերերը, ձեռնարկատերերը հիմնականում չունեն մասնագիտական կրթություն և դաստիարակվածություն, պարզապես փող ունեն և որոշել են այդ փողով, օրինակ, բար բացել: Բարերի տերերը չեն հասկանում ու անտեսում են բարմենների մասնագիտական խորհուրդները, թե ինչպիսի կոկտեյլներ կարելի է պատրաստել, հաճախորդների ինչպիսի թիրախային խմբի վրա կարելի է աշխատել, բարում ինչ միջոցառումներ կարելի է կազմակերպել:

Ելենան ճիշտ է համարում, որ բարում խմիչքների գինը որոշի հենց բարմենը, քանի որ նա գները որոշում է՝ ըստ խմիչի արժեքի, ծախսի, հայտնի լինելու, իսկ Հայաստանում բարերի տերերը նայում են, թե հարևան բարերում խմիչքներն ինչ արժեն և ինչ-որ միջին գին են սահմանում: Բարերի տերերը նույնիսկ չեն գիտակցում, որ մասնագետ բարմենի առաջարկած այդ միջոցառումների արդյունքում հենց իրենց բարի վիճակն է լավանալու: Ելենայի խոսքով՝ ձեռնարկատերերն ուզում են տեսնել ոչ թե պրոֆեսիոնալ բարմենի, այլ ուղղակի ինչ-որ մի աշխատողի, ով իրենց լսում ու ենթարկվում է:

Ելենան այս նույն դժգոհությունը լսել է շատ ուրիշ բարմեններից ևս: «Մեկը մի քիչ լավ, մեկը մի քիչ վատ, բայց հիմնականում Հայաստանի իրավիճակը, ցավոք, դա է: Էդքան մենք խնդիր չենք ունենում մեր հաճախորդների հետ, որ կարող ենք ունենալ՝ առավել ևս աղջիկ բարմեն լինելով, ինչքան խնդիր ենք ունենում մեր տնօրինության հետ, որը չի թողնում: Եթե մարդը սիրում է իր մասնագիտությունը, եթե իր համար էդ մասնագիտությունը զուտ փող աշխատելու միջոց չի, ինքը անընդհատ ուզում է ինչ-որ մի բան ստեղծել, փոփոխել դեպի լավը: Իսկ երբ իրեն ոչ մի բան թույլ չեն տալիս, ինքը հիասթափվում է»,- ասում է Ելենան:

Նա ուզում է հմտանալ ցուցադրական ֆլեյրինգի մեջ, որը կարելի է բարմենության առանձին ճյուղ համարել: Որպեսզի բարմենը համարվի ցուցադրական ֆլեյրինգի մասնագետ, պետք է օրական 3-4 ժամ պարապի: Հայաստանում հատուկենտ են այն բարերը, որոնց կանգնակի տարածքը ցուցադրական ֆլեյրինգի բարդ հնարքներ անելու համար բավարար է, և պահպանված են անվտանգության պայմանները:

Ուստի, Ելենան մտածում է ցուցադրական ֆլեյրինգի մեջ մասնագիտանալ արտասահմանում, որտեղ ընդհանրապես բարմենությունը շատ զարգացած է: Իսկ աշխատանքային ֆլեյրինգի փոքր հնարքներ Ելենան հիմա էլ անում է՝ հաճախորդ-հանդիսատեսների համար իր աշխատանքն ավելի հաճելի դարձնելու համար:

Մեկնաբանել

Լատինատառ հայերենով գրված մեկնաբանությունները չեն հրապարակվի խմբագրության կողմից։
Եթե գտել եք վրիպակ, ապա այն կարող եք ուղարկել մեզ՝ ընտրելով վրիպակը և սեղմելով CTRL+Enter