HY RU EN
Asset 3

Բեռնվում է ...

Էջի վերջ Այլ էջեր չկան բեռնելու համար

Որոնման արդյունքում ոչինչ չի գտնվել

Սոնա Ավագյան

Սովորած հայերենն ու բացած սրճարանը. սիրիահայ Հակոբի ձեռքբերումները Հայաստանում

Սիրիահայ Հակոբ Հենդյանը Հայաստան է եկել 4 տարի առաջ, երբ Սիրիայում պատերազմը դեռ չէր սկսվել: Հակոբը համակարգչային դիզայն էր սովորում Դամասկոսի համալսարանում և որոշեց 4-րդ կուրսից ուսումը շարունակել Երևանի պետական ճարտարագիտական համալսարանում:

Հակոբի մեծ եղբայրը 15 տարի առաջ էր եկել Հայաստան, ընդունվել բժշկական համալսարան, իսկ փոքր եղբայրն անցյալ տարի է Հայաստան եկել ու նույնպես բժշկական համալսարանում է սովորում: Այս տարի Հայաստան են եկել Հակոբի մայրն ու երկու քույրը՝ իրենց ընտանիքներով: Այժմ միայն ընտանիքի հայրն է Սիրիայում. աշխատում է առողջապահության նախարարության՝ Հասակե քաղաքի մասնաճյուղում:

Հենդյանների ընտանիքը Հասակեից է: Հակոբի խոսքով՝ Հասակեում ռազմական գործողություններ չեն ընթանում, բայց պատերազմի սկսվելուց հետո կյանքը թանկացել է: Ի տարբերություն Սիրիայի այլ քաղաքների՝ Հասակեում հիմա մարդիկ աշխատում են, քայլում փողոցում, բայց երեկոյան, անվտանգությունից ելնելով, ամեն դեպքում շուտ են տուն գնում:

Ի տարբերություն Հալեպի ու Դամասկոսի՝ Հակասեում հայերը շատ քիչ են, Հակոբի խոսքով՝ առավելագույնը 100 հոգի: Այդ պատճառով ինքը Հասակեում միայն արաբերենն է գործածել: Հասակեում ապրած ժամանակ ընտանիքում միայն Հակոբի հայրն է հայերեն իմացել: Բայց այժմ Հակոբի մեծ եղբայրը շատ լավ տիրապետում է հայերենին: Փոքր եղբայրն էլ է կարողանում խոսել:

28-ամյա Հակոբը հայերեն գրել-կարդալ սկսել է սովորել 24 տարեկանում ճարտարագիտական համալսարանի հայոց լեզվի դասընթացում: Սկզբում Հակոբն ու իր հայաստանցի նշանածը՝ Էմմա Պողոսյանը, անգլերենով էին շփվում: Հետո Էմման Հակոբին հայերեն խոսել է սովորեցրել: Հայաստանցիները մի քանի անգամ հեգնել են Հակոբի լեզվական սխալները, բայց Էմման Հակոբին խրախուսել է, որ անկախ սխալներից՝ խոսի: «Ընդամենը 8 ամիս է, ես իրեն սովորեցրել եմ հայերեն»,- ասում է Էմման:

Հակոբը 2007 թվականից Հայաստանում 10 տարով կացության հատուկ կարգավիճակ ունի: Նա պատրաստել է ՀՀ քաղաքացիություն ստանալու համար անհրաժեշտ փաստաթղթերը, բայց ժամանակ չի գտնում, որ դրանք տանի անձնագրային բաժին:

Այս մայիսի 1-ին Հակոբն ու Էմման Երևանում բացեցին «Ժանլի» սիրիական խոհանոց սրճարանը: «Հատուկ ենք ընտրել մայիսի 1-ը: Մայիսը հաղթանակների ամիս է, իսկ մայիսի 1-ը տոն է»,- ասում է Էմման:

Սրճարանի անվան «Ժան»-ը Հակոբի հոր անունն է, իսկ «Լի»-ն մոր՝ Լայլայի անվան առաջին վանկն է՝ հնչյունափոխված, որպեսզի սրճարանի անունը բարեհունչ լինի: «Մամաս ու պապաս իմ ուժն են»,- ասում է Հակոբը:

Սրճարանում Հակոբը և տնօրեն է, և խոհարար, իսկ մասնագիտությամբ անգլերենի թարգմանիչ Էմման՝ մատուցող, մենեջեր ու գանձապահ: Նրանցից բացի՝ մյուս հիմնական աշխատողը մեկ այլ սիրիահայ խոհարար է, ով Հակոբի հարևանն է եղել Հասակեում: Խոհարարը հայերեն չգիտի, և Էմման նրա հետ շփվում է անգլերենով ու շատ քիչ արաբերենով:

Հակոբը ճարտարագիտական համալսարանն ավարտելուց հետո կես տարի գրասենյակում համակարգչային դիզայներ է աշխատել, բայց չէր սիրում այդ աշխատանքը, նրա երազանքը խոհանոցում լինելն էր: Ճաշատեսակներ պատրաստել Հակոբը սովորել է մորից, փորձ ձեռք բերել, երբ Դամասկոսում վարձով էր ապրում:

«Ես սիրում եմ պատրաստել ուտելիք: Երբ ես սովորել եմ Դամասկոս համալսարան, ես ապրում էի մենակ. ես պիտի պատրաստեի: Դժվար է, որ ամեն օր գնում են ռեստորան»,- ասում է Հակոբը:

Սրճարանի պատերին Սիրիայի քաղաքների նկարներ են՝ Թադմոր, Համա, Հոմս: Այցելող սիրիահայերի ու հայաստանցիների թիվը հավասար է: Ճաշացանկում միայն սիրիական խոհանոցի ուտեստներ են:

«Սիրիական խոհանոցի երևի ընդամենը 30 տոկոսն է մենյուի մեջ: Շատ-շատ բաներ կան, որ ուղղակի չկան մենյուի մեջ»,- ասում է Էմման: Ճաշացանկում չընդգրկված ուտեստները շատ թանկ կլիներ պատրաստել Հայաստանում: Հակոբի խոսքով՝ նույնիսկ պատերազմի գնաճից հետո Սիրիայում ուտեստների բաղադրիչներն ավելի էժան են, քան Հայաստանում:

Հակոբն ու Էմման սրճարանը բացելիս բյուրոկրատական քաշքշուկների, հարկայինի կողմից որևէ խոչընդոտի չեն հանդիպել: «Ուզո՞ւմ եք՝ հենց հիմա ձեզ համար 5 րոպեում բիզնես սկսեմ: Հայաստանում բիզնես սկսելը շատ հեշտ է: Հունի մեջ գցելն է դժվար: Եթե ես հիմա ուզենամ փակել, ավելի բարդ կլինի, քան բացելը»,- ասում է Էմման:

Հակոբը սրճարանի տարածքը վարձակալում է: Նրա խոսքով՝ Սիրիայում նման սրճարանը 6 ամիս աշխատեցնելուց հետո տերը հավանաբար հետ կբերեր ներդրած գումարը, հնարավորություն կստանար գնել սրճարանի տարածքն ու մեծացնել: Իսկ Երևանում եթե ամեն ինչ լավ լինի, Հակոբն ու Էմման նախատեսում են 2-3 տարի հետո նոր հետ բերել իրենց ներդրած գումարը: «Յուրաքանչյուր բիզնեսի սկիզբ է դժվար: Չես կարող միանգամից արդյունք տեսնել: Դա անհնարին բան է յուրաքանչյուր երկրում, միայն Հայաստանը չի»,- ասում է Էմման:

Բայց Հակոբը վստահ է, որ նույն սրճարանը Հասակեում ավելի մեծ եկամուտ կբերեր, քանի որ Սիրիայում սննդամթերքն ավելի էժան է, այցելուները՝ ավելի շատ և խոհանոցին ավելի ծանոթ: Հակոբի ծանոթ արաբներից մեկը 2000թ. փոքր սրճարան է բացել Հասակեում և պատրաստել միայն ֆալաֆել (սիսեռով բլիթ), իսկ հիմա արդեն 4 մեծ ռեստորան ունի:

Հակոբի և Էմմայի միակ դժգոհությունն ու խնդրանքն այն է, որ Հայաստանի կառավարությունը հարկային արտոնություն տրամադրի բիզնես սկսող սփյուռքահայերին: «Ես շատ եմ սիրում Հայաստան, բայց մի քիչ սխալ կա, դա պիտի անցնի: Մենք սիրիահայ ենք, մենք չենք բերել մեր հետ 10 միլիարդ դոլար կամ 10 միլիոն դոլար»,- ասում է Հակոբը:

Նրա խոսքով՝ բարձր հարկերի պատճառով՝ շատ սիրիահայեր խուսափում են Հայաստանում բիզնես սկսելուց: Բացի դրանից՝ Սիրիայում սրճարանները և մյուս բիզնեսները հարկերը վճարում են տարվա մեջ մեկ անգամ և ոչ թե ամեն ամիս:

«Պիտի շատ ուժեղ լինես, որ ինչ-որ մի բան փորձես էստեղ ստեղծել: Ես ու Հակոբը մեր էս տարիքին լուրջ բան ենք վերցրել մեր ուսերին. բիզնես ստեղծել մեր ապագայի համար՝ մտածելով զուտ նրա մասին, որ 5-10 տարի հետո գոնե ինչ-որ մի բան ունենանք թողած, ոչ թե հետ նայենք տեսնենք՝ դատարկություն է, երիտասարդ ժամանակ, երբ կարող էինք ինչ-որ մի բան անել, ոչինչ չենք արել, ուղղակի նստել ենք: Էնպես որ քանի մենք էդ ուժը, նյարդերը, եռանդը ունենք, տանջվենք, որ հետո մեզ համար ամեն ինչ լավ լինի»,- ասում է Էմման:

Հակոբի խոսքով՝ եթե հենց այս պահին Սիրիայում պատերազմն ավարտվեր, ապա ինքը 60 տոկոս հավանականությամբ կվերադառնար Հասակե: Էմման միանգամից արձագանքում է, որ Հակոբը կատակ է անում:

«Դու ինձ կթողնես-կգնա՞ս,- Հակոբին հարցնում է Էմման ու հավելում:- Ես ոչ մի դեպքում չեմ պատրաստվում իմ երկիրը լքել: Ես իրեն հազար անգամ դա ասել եմ: Ինքն էլ չի գնա: Ինձ թվում է՝ սկիզբը ամեն ինչ դժվար է, դրա համար է իր մոտ հիմա էս վիճակը: Թե չէ ամեն ինչ կուղղվի, կանցնի: Հիմա արձակուրդի շրջան է, ուղղակի քաղաքում մարդիկ քիչ են: Սեպտեմբերից նոր արդեն ամեն ինչ լավ կլինի»:

Էմման ասում է, որ ավելի լավ է՝ Հայաստանում աշխատի, քան ուրիշի երկրում, որի բնակիչների համար ինքը միշտ օտար է լինելու: Նրա խոսքով՝ հիմա Հայաստանի գյուղերում երիտասարդ տղաները դարձել են դիֆիցիտ. բոլորն արտագնա աշխատանքի են գնացել: Մինչդեռ այդ նույն տղաները կարող էին Հայաստանի ազատ հողատարածքները մշակել:

«Էդ նույն աշխատանքը ինքը կարող է քո երկրում անել, ու քո երկիրը ծաղկի, ոչ թե ուրիշի երկիրը ծաղկեցնի: Մենք գիտենք, որ բազմաթիվ դեպքեր են լինում, որ ուղղակի չեն վճարում, ու գլուխները կոր հետ են գալիս Հայաստան»,- ասում է Էմման:

Նա, եթե ամեն ինչ լավ լինի, երկրորդ «Ժանլին» բացելու ցանկություն ունի: Իսկ Հակոբն ասում է, որ եթե հարկերը հետագայում էլ այսքան բարձր լինեն, ապա երկրորդ սրճարանը չեն բացի:

1-ին լուսանկարում՝ Հակոբ Հենդյան և Էմմա Պողոսյան

Մեկնաբանություններ (8)

vrej
Can somebody put together a list of addresses for all of these Syrian-Armenian businesses we keep reading about? I am sure that many would like to support them but articles never include the location of establishments.
ANNA
շատ համեղ խոհանոց եք ստեղծել շատ ապրեք հասցեն հրաչյա Քոչարի 18 tel.060 53 99 30, 091 21 33 99.
vrej1918
Thank you for the address Anna.
samo
I have a Mediterranean restaurant in Oregon, USA. Let me know if you want to take over. Check out Blue House Café Vernonia, Oregon. Bari or.
Vahram
Հիանալի տեղ է: Խորհուրդ եմ տալիս: Խոհանոցը աննման է: Ընտիր, հրաշալի արաբական խոհանոց: Հիանալի է, որ մեր սիրիահայ հայրենակիցները արաբական խոհանոցի ճոխ բուրմունքը տարածում են Երևանում:
Նարեկ
Ամեն ինչ շատ լավ եք արել, բացի Pepsi-ից.. վերացրեք այդ աֆերիստների ապրանքատեսակները:
Թամարա
Մոտս մեծ ցանկություն առաջացավ՝ օգնելու այս զույգին, կարծում եմ՝ մոտ ապագայում ես նույնպես կայցելեմ նրանց :)
Narek
Anardar site:((

Մեկնաբանել

Լատինատառ հայերենով գրված մեկնաբանությունները չեն հրապարակվի խմբագրության կողմից։
Եթե գտել եք վրիպակ, ապա այն կարող եք ուղարկել մեզ՝ ընտրելով վրիպակը և սեղմելով CTRL+Enter