HY RU EN
Asset 3

Բեռնվում է ...

Էջի վերջ Այլ էջեր չկան բեռնելու համար

Որոնման արդյունքում ոչինչ չի գտնվել

«Հայկական չրեր №1». Եղեգնաձորի նոր այցեքարտը

Եղեգնաձորի չրանոցը գտնվում է քաղաքի ծայրամասում: Վայրի կակաչները ուղենշային են դարձնում դեպի չրանոց ճանապարհը: Քարքարոտ, ամայի տարածքում հեռվից սև մետաղից ջերմոցանման շինություններ են երևում: Այստեղ «Հայկական չրեր №1» ապրանքանիշով չրեր են պատրաստում:

Չրանոցի հիմնադիրը 31-ամյա եղեգնաձորցի Խաժակ Օհանյանն է, ով մեզ դիմավորում է չրանոցի մոտ: Տարածքը կոկիկ է, չրանոցներն առայժմ դատարկ են, դեռևս չեն սկսել մրգի մթերումը:

Խաժակն ասում է, որ եթե մթերման ժամանակ գնայինք, եռուզեռը կտեսնեինք, և գուցե ժամանակ էլ չունենար զրուցելու: Ինքը և՛ կազմակերպչական հարցերն է լուծում, և՛ փաթեթավորմանն է օգնում: «Սա ընտանեկան բիզնես է»,- նշում է Եղեգնաձորի չրանոցի՝ «Ալ վկուս» ՍՊԸ-ի տնօրեն Խաժակ Օհանյանը:

Պատմում է, որ 7 տարի վարկային գործակալ է աշխատել բանկում: 2015-ին սկսել է չրերի պատրաստման փորձարկումներ անել: Ասում է՝ տեղանքը լավ գիտեր, և քանի որ չրերն էլ Հայաստանի այցեքարտն է համարում, որոշեց փորձարկումներ անել: Սկզբից ծիրանի, բալի, դեղձի և արքայանարնջի 15-18 տոննա չիր են պատրաստել ու առաջին արտադրանքը Ռուսաստան արտահանել: Մեկ տարի անց հիմնել են ընկերությունն ու արտադրանքի ծավալները մեծացրել:

Չրանոց հիմնելու 20 միլիոն դրամ վարկով պետությունն է աջակցել, մնացած ներդրումը Խաժակ Օհանյանն է արել: Ասում է, որ իրենց չրանոցը նոր մոդելով է՝ էլեկտրոնային կառավարմամբ: Օրինակ, եթե չրանոցում միրգը շատ է լինում, խոնավությունը, բնականաբար, մեծ է, տվիչների միջոցով օդափոխիչներն արագ կարգավորում են միջավայրը: Չրանոցի սև թիթեղների գույնը ևս պատահական չէ. սևն արագ է կլանում արևի ջերմությունն ու հաղորդում մրգին: Ավելի ուշ սեզոնին, երբ արևի ու ջերմության խնդիր կա, օգտագործում են էլետրական չրանոցը, սակայն այդ դեպքում չրի գինը կարող է բարձրանալ:

Հիմա տարվա ընթացքում 9-10 տեսակի չիր են ստանում: Հումքը ձեռք են բերում Վայոց ձորի, Սյունիքի, Արարատի ու Արմավիրի մարզերից: Սալորի 70 տոկոսն, օրինակ, Վայոց ձորի Աղավնաձոր գյուղից են գնում, արքայանարինջը՝ Սյունիքից:

Շուկան հիմնականում Ռուսաստանն է, միայն այս տարի են Եղեգնաձորի չրերը հայտնվել հայաստանյան խանութներում: Առաջիկայում արտահանման պայմանագիր են կնքելու Իրանի հետ, որտեղից էլ չիրը ուղարկվելու է Արաբայան Միացյալ Էմիրություններ՝ Դուբայ, ևս մեկ պայմանագիր նախատեսում են կնքել Արգենտինայի հետ:

Լավ չրի գաղտնիքը

Տեխնոլոգ Սիլվա Եղոյանը Խաժակ Օհանյանի մայրն է: Մեր այցելության պահին մի քանի աշխատակիցների հետ փաթեթավորում էին սալորի և ծիրանի չրերը: Նախքան դա ամեն փայտյա տուփի համար չիրը կշռվում է: Շուկան են արտահանում երկու տարբերակով՝ փայտյա տարաներով և վակուումային փաթեթներով:

Սիլվա Եղոյանն ասում է, որ չիրը պատրաստման փուլեր ունի, պետք է իմանաս, թե ինչքան պիտի մնա արևի տակ, ու երբ պիտի տեղափոխես հով տեղ: Եթե ամբողջապես մնա արևի տակ, և՛ որակն է փոխվելու, և՛ գույնը: Փաթեթավորումից առաջ չիրը պարտադիր լվանում են, տիկին Սիլվան խորհուրդ է տալիս՝ եթե չեք հոգնում, գնելուց հետո մի անգամ էլ դուք լվացեք:

Խաժակը վերցնում է դեղձի չիրն ու ցույց տալիս գույնը: Ասում է, որ գույնը ստացել են բազմաթիվ փորձարկումների արդյունքում, ապա ավելացնում է, որ կարող են ստանալ ցանկացած երանգ: Առաջնահերթը, ըստ նրա, լիարժեք համ ապահովելն է: Նշում է, որ շաքար ընդհանրապես չեն օգտագործում չրի պատրաստման համար: Գնորդներ ունեն, որոնք բնական չորացմամբ չրերն են նախընտրում, գնորդների խումբ էլ կա, որ նախընտրում է քիմիայով մշակված չիրը. այս դեպքում որոշակի քանակությամբ ծծմբի ծխահարում են անում, ինչը մրգին տալիս է գունային վառ երանգ և պիտանելիության երկար ժամկետ:

Առհասարակ չիրը սառը ու տաք օդի հետ շփումից կորցնում է գույնը, իսկ երանգը պահպանելու, «կյանքը երկարացնելու» համար վակուումային փաթեթներ են կիրառում:

«Մի փոքր գաղտնիք բացեմ. չիրը սիրում է, որ իրեն արագ ստանան: Ինչքան բաց է մնում օդի մեջ, այնքան գունային երանգը կորցնում է, եթե կարողանաս արագ կարգավորել այդ ամենը, կշահես»,- ասում է Խաժակ Օհանյանը:

Օրգանիկ չրեր արտադրելու ծրագիր կա

«Գործին, որ նվիրվել եմ, մտածում եմ, որ հնարավոր չէ չհասնել հաջողության: Մեր հիմնական շեշտադրումը գյուղատնտեսությունն է, և ամեն ինչ անելու ենք, որ հայկական չիրը հաջողություն ունենա: Հիմնականում աշխատում ենք չրի արտաքին տեսքի և չզիջող որակի վրա»,- նշում է Եղեգնաձորի չրանոցի ղեկավարը:

Ըստ Խաժակի՝ տեղանքն իրենց մեծ հնարավորություններ է տալիս. առավելագույնս օգտագործում են արևի էներգիան: «Տեղանքը մի քիչ ձորային է, քամու շարժ կա, որը խոնավությունը հեռացնում է: Երբ չրի ծավալները մեծ են լինում, պատահում է, որ սինիներով դրսում ենք դնում, այդպես մոտ 18 տոննա կարող ենք փռել»,- ասում է գործարարը: Հետո ավելացնում է, որ ներդրումների կարիք ունեն այժմ: Ծրագրում են որոշակիորեն ցանկապատել տեղանքը՝ միաժամանակ չխափանելով քամու տեղաշարժը: Նպատակը փոշուց խուսափելն է:

Առաջիկա նպատակներից է օրգանիկ չրերի պատրաստումը: Դա հնարավորություն է տալու հայկական չիրն արտահանել եվրոպական երկրներ: Օրգանիկ չիր ստանալու գլխավոր պայմանը սերտիֆիկացված օրգանիկ այգիներն են, ինչպիսիք, Խաժակի ասելով, Հայաստանում կան, և կարող են պայմանագիր կնքել դրանց տերերի հետ:

«Աշխարհը հիմա գնում է էկոսննդին: Մեր հաջողությունը երևի կգրանցենք էկոտարբերակում՝ կստանանք պարզ երանգի, լավ որակի չիր: Եվ ամեն ինչ անելու ենք, որ հայկական արտադրանքը հաջողության հասնի արտաքին շուկայում»,- ասում է Խաժակ Օհանյանը:

Մեկնաբանություններ (3)

Քրիստինե
Բարև Ձեզ առաջարկում եմ համագործակցել մեզ հետ, ունենք դեղձի պտղատու այգիներ:
Karine
Բարեւ Ձեզ Գնացուցակ ուղարկեք , խնդրում եմ։
Լիլիթ Ապրեսյան
Կարող եք տրամադրել էլեկտրոնային հասցե առաջարկներ ուղարկելու համար

Մեկնաբանել

Լատինատառ հայերենով գրված մեկնաբանությունները չեն հրապարակվի խմբագրության կողմից։
Եթե գտել եք վրիպակ, ապա այն կարող եք ուղարկել մեզ՝ ընտրելով վրիպակը և սեղմելով CTRL+Enter