Ախթալայում տեղի ունեցավ խորովածի 6-րդ փառատոնը
Այսօր Լոռու մարզի Ախթալա քաղաքում տեղի ունեցավ խորովածի ամենամյա 6-րդ փառատոնը: Փառատոնին մասնակցել են 22 թիմ և 3 անհատներ: Ներկայացված էր Արագածոտնի, Տավուշի և Լոռու մարզերը, Վրաստանից , Ռուսաստանից ժամանած թիմերը: Այս տարի առաջին անգամ Ախթալայի խորովածի փառատոնին մասնակցեց ՀՀ պաշտպանության նախարարությունը: Սահմանային Իջևանի N զորամասի 3 ժամկետային զինծառայող խոհարարներ փառատոնի մասնակիցներին մատուցեցին զինվորներին մատուցվող ճաշատեսակներ: Խորովածի փառատոնին ներկայացել էին նաև Վանաձորի խնամքի կենտրոնի և մանկատան սաները:
Փառատոնին սահմանվել էր լավագույն համ, լավագույն տեսք, լավագույն մտահղացում անվանակարգերը: Հաղթողներին հանձնվեցին 10 գավաթ , 9-ը արծաթե և ոսկե մեդալներ: «Լավագույն մտահղացում» անվանակարգում 1-ին տեղը զբաղեցրեց և ոսկե մեդալով պարգևատրվեց Դիլիջանի «Տավուշ» ռեստորանային համալիրը: «Լավագույն տեսք» անվանակարգում 1-ին տեղը զբաղեցրեց և ոսկե մեդալով պարգևատրվեց «Լույսինկա» երիտասարդ խոհարաների ուսումնական կենտրոնը: «Լավագույն համ» անվանակարգում առաջին տեղը զբաղեցրեց և ոսկե մեդալով պարգևատրվեց «Տրիո» թիմը:
Փառատոնին մեկ շամփուր `300 գրամ խոզի մսի խորովածը վաճառվեց 3 հազար դրամով: Մեկ կգ խորովածի գինը հասավ 9 հազար դրամի: Փառատոնի գլխավոր կազմակերպիչներից`«Հայ խոհարարական ավանդույթների զարգացման և պահպանման» ՀԿ-ի նախագահ Սեդրակ Մամուլյանը խորովածի բարձր գների վերբերյալ «Հետքին» տվեց իր մեկնաբանությունը. «Կարծում եմ այն մարդիկ, ովքեր գնողունակ չլինելու պատճառով չեն կարողացել համտեսել խորոված , կգտնվեր մեկ տաղավար, որն անպայման կհուրասիրեր նրանց: Բայց իրականում թիմերին ներգրավելու և շահագրգռելու առումով ունենք խնդիր: Մենք պետք է ազատ շուկայի կանոններին համապատասխան թողնենք ազատ գնագոյացում: Իհարկե, թիմերին նաև հորդորում ենք, որ գները մատչելի լինեն»,- ասաց Սեդրակ Մամուլյանը: Նա ասաց, որ հաջորդ տարի «Հայ խոհարարական ավանդույթների զարգացման և պահպանման» ՀԿ-ն փառատոնին ներկայանալու է իր մթերքներով, որպեսզի կարողանա մեղմել խորովածի գները: «Ես հայցում եմ ազգաբնակչության ներողամտությունը, խորովածի փառատոնի կազմակերպման գործում կան խնդիրներ, որոնք աստիճանական լուծումներ են պահանջում»,- ասաց նա:
Ախթալայի քաղաքապետ Հայկազ Խաչիկյանը քաղաքի տնտեսության զարգացման գործում նշեց խորովածի փառատոնի կարևորությունը: «Փառատոնի շնորհիվ մեծ համբավ և ճանաչում է ձեռք բերում Ախթալան: Տարեցտարի ավելանում են Ախթալա ժամանող զբոսաշրջիկների թիվ: Մենք հյուրանոցային պայմաններ չունենք, արդեն երկու ախթալեցիներ փորձում են կառուցել հյուրատներ»,- ասաց քաղաքապետը:
Սեդրակ Մամուլյանը փառատոնի մասնակիցներին տեղեկացրեց, որ «Խորովածի փառատոն- 2014»-ի հաղթողները կմասնակցեն 2015թ.-ի փետրվարին Դուբայում կայանալիք խորովածի առաջնությանը:
Մեկնաբանել