HY RU EN
Asset 3

Բեռնվում է ...

Էջի վերջ Այլ էջեր չկան բեռնելու համար

Որոնման արդյունքում ոչինչ չի գտնվել

Թե ինչպես են Դաշտաքարի «պարոն բանջարն» ու սիբեխը հասնում Երևանի «Սասունցի Դավիթ» կայարան

Ուրցաձորից Դաշտաքար տանող ճանապարհի եզրին ծաղկավոր զգեստով կինը, պարբերաբար կռանալ-բարձրանալով, արագ քայլերով շարժվում է:

Նրա գործողությունները պարզ են դառնում ինձ համար, երբ մոտենում եմ. կռանալիս կինը դանակը խրում է հողի մեջ ու բանջարն արմատահան անում:

-Ի՞նչ եք հավաքում,- հարցնում եմ:

-Պարոն բանջար (Խաչածաղկավորների ընտանիքին պատկանող ուտելի բանջար-Ք.Ա.) ու սիբեխ,- ասում է նա:

Դաշտաքարցի Ալվարդ Բարսեղյանն է: 66 տարեկան է, բայց փոքր-ինչ կռացած ուսերը, դեմքի կնճիռների խորը ակոսներն ավելի մեծ տարիք են հաղորդում նրան:

Երկրից գոհ է Ալվարդը, չի տրտնջում, չնայած երեք տղաներն էլ խոպան են գնում ապրուստը վաստակելու համար: Ինքն էլ սեզոնին բանջար է հավաքում, որ Երևանում վաճառի:

«Հիմա ամենքն իրան է քաշում, այ բալա ջան, հիմա ի՞նչ իմանանք՝ ով ինչ է, կարևորը ես լավ եմ»,- ասում է նա:

Արարատի մարզի Դաշտաքար գյուղը Երևանից 56 կմ է հեռու, 3,5 կմ էլ՝ Վեդի քաղաքից: Բնակչության հիմնական զբաղմունքը գյուղատնտեսությունն է, մասնավորապես՝ բուսաբուծությունը: Մշակում են ջերմասեր բանջարաբոստանային կուլտուրաներ, պտուղներ, որոշ չափով` նաև հացահատիկ:

-Մեր գյուղը փոքր գյուղ է, սաղն էլ հավաքում են բանջար,- ասում է տատը:

-Սիբե՞խն է օգտակար, թե՞ պարոն բանջարը,- հարցնում եմ:

-Ես էդի չգիտեմ, սաղն էլ օգտակար են, բայց էդի էկել է մեր պապերից, տանում ուտում են, գիտեմ, որ ուտելիք է՝ սպիտակ բանջար, բոխի…,- շարունակում է նա:

-Էս փողոցի վրայի՞ց եք քաղում, մենք էլ Երևանում գիտենք՝ մաքուր-զուլալ սարերից քաղած բանջար ենք ուտում,- հակադարձում եմ Ալվարդին:

-Քուր, ստեղրանք լավն են, ստեղրանք մաքուր են, ի՞նչ է էղել էս տեղին, որ կեղտոտ լինի,- արդարանում է տիկին Ալվարդը:

Եթե տեղանքը բարեբեր է լինում, Ալվարդն օրական 20 կգ հավաքում է: Կիլոգրամը 600-700 դրամով Երևանի Սասունցի Դավիթ կայարանում իրացնում է:

Ուսապարկ դարձրած պոլիէթիլենային պարկն ուսից, մյուսն էլ՝ կողքից է կախել: Բայց այսօր պարկի հատակն է լցրել միայն՝ ժամը 12-ից մինչեւ 17-ը հավաքելով:  

Ալվարդը բերրի հողերն էլ գիտի՝ Ուրցաձորից վերև են այդ տարածքները: «Սաղ տեղն էլ բանջար է, Աստծո ստեղծած բանջարն է, Աստված ձրի տվել է, գնացեք հավաքեք,- ասում է նա: -Մեր գյուղից Ուրցաձոր 7 կմ է, գյուղին չեմ հասել, բայց էդտեղից հավաքում եմ: Գարունը բացվում է, ելնում ենք դաշտ՝ մի քիչ բանջար հավաքում, բերում ենք՝ ուտելու համար, ծախելու համար: Ա´յ, Զատկի ժամանակ կհավաքեմ, լավ ծախվում է»:

Սիբեխ ու «պարոն բանջար» հավաքելը Ալվարդի միակ զբաղմունքը չէ: Քաղհանի, բերքահավաքի, դաշտային այլ աշխատանքների ևս մասնակցում է: Պարապ մնալ չի սիրում:

Ընթացքում զանգում են Ալվարդի բջջային հեռախոսին: «Էսի տղերքն են բերել»,- չարչարվում է՝ միացնելու ստեղնի վրա մատը մի քանի անգամ սեղմելով: Հեռախոսազանգին դժվարությամբ, բայց կարողանում է պատասխանել:  

«Հըն, գալիս եմ, գալիս եմ: Ժիրոն զանգեց, որ հետևիցս գար, բայց ես հավաքելով եմ գալիս»,-հեռախոսազրույցն ավարտում է Ալվարդը:

Նրան առաջարկում ենք տուն հասցնել՝ գյուղը Երևանի ճանապարհին է: Հրաժարվում է: Ասում է՝ ուզում է դեռ մի քիչ էլ հավաքել: «Էսքան շուտ գնամ տուն, ի՞նչ անեմ»,- արդարանում է նա:

-Սպասե, մե քիչ լցնեմ տար հետդ,- հրաժեշտին ասում է Ալվարդը:- Բայց տելեվիզրի մեջ մի քից, թոռներս տենան, ասեն՝ տատին բոմժ է դարձել,- ամաչում է Ալվարդ տատը:

-Բանջար հավաքելը բոմժությո՞ւն է:  

-Է~, ամոթ է, այ բալամ:

-Ասում եք՝ սաղ գյուղը հավաքում է: Ամոթ բաներով եք, փաստորեն, զբաղվում գյուղացիներով:

 Ծիծաղում է:

Մեկնաբանություններ (1)

Մինաս
Լավ հոդված է հարգելի Քրիստինե! Իսկ ինչպես ավարտվեց Արմանիսի հանքի հետ կապված լսումը, որը պիտի լիներ Մարտի 19-ին: Որեւէ տեղեկություն ունեք այդ մասին?

Մեկնաբանել

Լատինատառ հայերենով գրված մեկնաբանությունները չեն հրապարակվի խմբագրության կողմից։
Եթե գտել եք վրիպակ, ապա այն կարող եք ուղարկել մեզ՝ ընտրելով վրիպակը և սեղմելով CTRL+Enter