HY RU EN
Asset 3

Բեռնվում է ...

Էջի վերջ Այլ էջեր չկան բեռնելու համար

Որոնման արդյունքում ոչինչ չի գտնվել

Ամալյա Մարգարյան

Հովհաննիսյանների «Չրի տունը» Բյուրականում

Պողոս Հովհաննիսյանը Բյուրականում հիմնել է չրանոց, եւ արդեն երեք տարի է՝ հոր, մոր, քրոջ հետ մրգերից չրեր են պատրաստում: Գյուղի ծայրամասում գտնվող արտադրամասն անվանել են «Չրի տուն»:

Արտադրամասի մուտքի մոտ՝ փայտե դարպասից ներս, մրգատու ծառեր են, հիմնականում խնձորենիներ ու սալորենիներ:

Պողոսը այգու միջով մեզ ուղեկցում է փայտից սարքած տաղավարը, ասում՝ իրենց նպատակը ոչ միայն չրերի արտադրությունն է, այլև այնպիսի պայմաններ ստեղծելը, որպեսզի չրերի արտադրությունն ու գյուղատնտեսությամբ զբաղվելը դառնան այլընտրանքային տուրիզմի ճյուղ: Գյուղ այցելած զբոսաշրջիկը կարող է այցելել «Չրի տուն», մասնակցել կատարվող աշխատանքներին՝ բերքահավաքին, մրգերի կորիզահանմանը, կտրատմանը, մրգային սուջուխների պատրաստմանը:

Չրանոցը ընտանեկան բիզնեսի մոդել է, որտեղ ամեն մեկն իր գործն ունի, մրգերը մթերում են հիմնականում հարևաններից: Տարածքը նախկինում աղբանոց է եղել, աղբը մաքրելով՝ ընտանիքն այգին է հիմնել:

Չորս ամիսների ընթացքում պատրաստում են սալորի, դեղձի, ծիրանի, բալի ու կեռասի չրեր: Այս տարվա ընթացքում 500 կգ չիր արդեն պատրաստել են, սպառումը Հայաստանում է իրականացվում։ Չրատուն այցելած զբոսաշրջիկները նույնպես գնում են չրեր եւ իրենց հետ տանում են արտասահման:

Արևի ճառագայթներից բացի, մրգերի չորացումը կատարվում է օբսիդիան քարերի միջոցով, որոնք հնարավորություն են տալիս տաքությունը հնարավորինս երկար պահպանել:

Մեր այցելության պահին արտադրամասի աշխատակիցները սալորի չիր էին պատրաստում, կորիզները հեռացնում: Կողքի սեղանին չրի փաթեթավորման աշխատանքներ էին ընթանում: Փայտյա տուփերը ևս իրենց արտադրանքն է․ հարևաններն են պատրաստում:

«Կարևոր է, որ ոչ միայն մենք ենք կարողանում եկամուտ ստանալ, այլև օգնում ենք համագյուղացիներին», - ասում է Պողոս Հովհաննիսյանը:

Պողոսի մայրը՝ տիկին Ծովիկը, հսկում է արտադրական գործընթացը, հետևում, որ մրգերը լավ լվացվեն, չորանոցում երկար չմնան, հետո սառնարանից բերում է կտրատած մրգերով փաթեթը, սկսում պատրաստել բրենդային մրգային սուջուխը։ «Այն չրերը, որոնք փոքր են, մշակման գործընթացքում գույնը մգվում է, չենք դնում տուփերի մեջ, կտրտում ենք, շարում և մրգային եփուկով թաթախելուց հետո պատրաստում մրգային սուջուխները», - պատմում է տիկին Ծովիկը։

Արտադրական թափոններ գրեթե չեն մնում. չրարտադրության համար ոչ պիտանի մրգերն էլ վերածվում են օղու:

«Գյուղում մրգերի իրացման խնդիր կար, ամեն մեկն իր սեփական այգին ունի, փոքր է, իսկ փոքր քանակի բերք ունեցող ֆերմերի համար բերք իրացնելը հեշտ չէ: Հիմա մարդիկ 10-15 կգ բերք են բերում, հա՛մ մեզ է հարմար, հա՛մ ՝ իրենց», - ասում է տիկին Ծովիկը:

Օրգանիկ ելակն ու ելակի չրերը

Հովհաննիսյանները չրերի արտադրամասի հարևանությամբ ելակի ջերմոց ունեն: Կառուցել են 2017-ի աշնանը, 350 քառակուսի մետր մակերես ունեցող ջերմոցում կաթիլային ոռոգման համակարգ է գործում: Արևային էներգիայի միջոցով տարվա 4 եղանակների ընթացքում համապատասխան ջերմաստիճան են ապահովում և աճեցնում օրգանական ելակ:

Տարվա 12 ամիս ելակ են ունենում, որից չիր են պատրաստում: Հողը պարարտացնելու համար օրգանական պարարտանյութեր են օգտագործում, շուտով կստանան նաև օրգանական արտադրանքի մասին վկայող սերտիֆիկատը:

լուսանկարները և տեսանյութը՝ Սարո Բաղդասարյանի

Մեկնաբանություններ (3)

Մելինե Սարգսյան
<Չրի տուն> ը շատ գեղեցիկ է, յուրաքանչյուր տուրիստ կցանկանա գոնե մեկ անգամ այցելել, քանի որ այնտեղ կարողանում ենք ծանոթանալ չրի պատրաստման եղանակին։Ես շատ եմ հավանել չրի տունը և ես յուրաքանչյուրին խորհուրդ կտամ , որ հնարավորության դեպքում գոնե մեկ անգամ կարողանա այցելել չրի տուն։
Վարդան Մովսիսյան
Մի քանի տարի առաջ այցելեցի տուրիստների հետ միասին իրենց տուն`դա առաջին այցն էր և ծանոթությունը իրենց հետ,բավական տպավորիչ էր,շատ լավ թոնրի խորոված պատրաստեցին,պարզ ,անմիջական մարդիկ են և շատ բարի,աշխատասեր:Չրանոցը այդ տարի դեռ նոր էին կառուցել և շատ խոստումնալից ծրագիռ էր,իսկ օրեր առաջ նորից տուրիստների հետ այցելեցի և ահագին աշխատանք էին արել`ջերմոց.օրգանական,հացատուն հյուրերի համար,մի խոսքով ամեն դեպքում անպայման արժի այցելել
emma
մեկը ձեռնոռնոցովա աշխատում մյուսը առանց բա մաքռությունը ուրա

Մեկնաբանել

Լատինատառ հայերենով գրված մեկնաբանությունները չեն հրապարակվի խմբագրության կողմից։
Եթե գտել եք վրիպակ, ապա այն կարող եք ուղարկել մեզ՝ ընտրելով վրիպակը և սեղմելով CTRL+Enter