HY RU EN
Asset 3

Բեռնվում է ...

Էջի վերջ Այլ էջեր չկան բեռնելու համար

Որոնման արդյունքում ոչինչ չի գտնվել

Այնթապ - Խոհանոց

Հեղինակ՝ Սոնիա Թաշճեան

Այնթապ քաղաքը կառուցուած է դաշտաձեւ բարձր (ծովու մակերեսէն 1500 – 1900 մեթր) հովիտի մը մէջ` շրջապատուած բարձրութիւններով: Կլիման բարեխառն է եւ առողջարար, ամառը` տաք է, իսկ ձմեռը` պաղ. ցամաքային է, քան` ծովային, միջակ աստիճան խոնաւութեամբ. անձրեւները` չափաւոր են, թէեւ երբեմն հեղեղներ կ’ըլլան, երբեմն ալ ընդհակառակն` չոր, սակաւանձրեւ երաշտանման կլիմայ:

Այնթապի մէջ եւ շրջակայքը ջրառատ վառուցանքի հողերը շատ չեն. մօտակայ դաշտերուն, բլուրներուն եւ ձորերուն մէջ գտնուող ընդարձակ այգեստաններն ու հատիկեղէնի արտերը կախուած են տարուայ անձրեւներէն: Դաշտերուն մէջ կան փոքրիկ առուակներ ու ջրանցքներ. հազուադէպ կան նաեւ ձեռակերտ ջրհորներ` ստորերկրեայ ջուրի վտակներու  առկայութեան շնորհիւ, որոնցմով կ’աճեցնեն պտղատու ծառաստաններ: Իրականութեան մէջ, բերքը  երբեք բաւարար չէ եւ մեծ մասամբ մթերքները կը ներմուծուին Պերեճիկէն եւ Հռոմկլայէն (Ռումքալէ): Սակայն իւրաքանչիւր անյթապցի իր տնամերձ պարտէզին մէջ անպայման ունի խաղողի արիշներ, պտղատու ծառեր եւ ծաղկաստաններ: Կրաքարեայ բլուրներու լանջերուն սումագ կ́աճի: Այնթապի շրջակայ գիւղերուն մէջ կը մշակեն տանձ, նուշ, նուռ, ծիրան, ընկոյզ, եւայլն…: Սաճուրի հովիտը բարեբեր է, ուր կ́աճին տարբեր հացահատիկներ, բազմաթիւ բանջարեղէններ, պտղատու ծառեր:

Շուկաներուն մէջ կան բազմաթիւ մթերային խանութներ, այսպէս օրինակ մսավաճառ, հացագործ, կարկանդակավաճառ, անուշավաճառ, լեպլեպճի, օղու գործարան: Խոհանոցային սպասքի վաճառք, կաւով պատրաստուած եւ ջնարակուած կարասներ, ամաններ, եւայլն: Նաեւ պղնձագործ, միաժամանակ կլայագործ վարպետներ, որոնք կը պատրաստեն տարբեր չափի ու ձեւի սպասք՝ տաշտեր, կաթսաներ, կրակարան, սամավար, օղիի թորիչ կաթսայ, եւայլն: Ձուլիչագործ վարպետը կը պատրաստէ արոյրէ առարկաներ. դգալներ, տարբեր շերեփներ, ամաններ, դոյլեր, ջրհաններ:

Ձաւարի պատրաստութիւնը հետաքրքիր արարողակարգ է քաղաքին մէջ. այնտեղ կան քանի մը տէվլիպներ, ցորենը թրջելու եւ թեփահան ընելու համար. տէվլիպը ձիով դարձուող տեսակ մը հնձան է, ուր եղանակին կը խռնուին մարդիկ, իւրաքանչիւրը իր ձաւարը պատրաստելու համար։ Հոս կը տիրէ տօնական ուրախ մթնոլորտ, երգ ու պար, խնճոյք:

Այգեկութքի ժամանակ սովորութիւն է տան բակերուն մէջ պատրաստել խաղողի շիրան, չամիչը, պաստեղը, շարոցը, եւայլն: Խաղողի մշակումը եւ գործածութիւնը խիստ շահաւէտ է:

Կենսասէր է այնթապցին, այդ մասին կը վկայեն իրենց բազմաթիւ կենացները. «Ձեր սիրոյն», «Ձեր կենաց», «Անուշ կենդանութիւն», «Աստուած ուրախութիւնը ձեր տունէն անպակաս ընէ», «Խմողաց անուշ», «Բացականերուն կենացը», «Խմող կտրիճին կենացը»:

Իսկ կանայք երգիծանքով կը կրկնեն՝

Երկուշաբթի՝ շաբթի, շաբթի,
Երեքշաբթի՝ կար կը կարեմ,
Չորեքշաբթի՝ տուն կը հանեմ,
Հինգշաբթի՝ հաց կը շաղեմ,
Ուրբաթ՝ լաթ կը լուամ,
Շաբաթ՝ բաղնիք կ́երթամ,
Կիրակի՝ ո՞վ պանի, որ ես պանեմ:

Մանկական խաչօրօր – խաղիկներէն յատկանշական է հետեւեալը՝

Ճօր, ճօր, ճօր մամա,
Ճօրիկ մամա, ճօր մամա, 
Ճօրիկ մաման ժամ կ́երթայ,
Կորկոտ ապուր պիշ ըննայ,
Եղը վրան խըշ ըննայ,
Խաչոն ուտէ, ճօշ ըննայ,
Լօփ, լօփ, աշըննայ…:

Փիլաւի տեսակներ

Այնթապի խոհանոցի փիլաւները ընկերակցող ճաշատեսակ են գլխաւոր ճաշին կողքը: Գլխաւոր բաղադրիչը խոշոր ձաւարն է: Ուտիքի օրերուն այն կը պատրաստուի արդար իւղով, իսկ պահքի օրերուն՝ ձէթով:

Շահրիէ պլղուր փիլաւ

2 գաւաթ խոշոր ձաւար
½ գաւաթ շահրիէ (թելհայս)
2 ապուրի դգալ իւղ կամ ձէթ
4 գաւաթ ջուր
աղ

Իւղին մէջ կարմրցնել շահրիէն, աւելցնել ձաւարը, քանի մը վայրկեան իւղին մէջ դարձնել, ապա լեցնել ջուրն ու աղը եւ մարմանդ կրակով եփել մինչեւ որ ջուրն ամբողջութեամբ ներծծուի:

Կողքին մատուցել կանաչի, սոխ, թուրշի եւ թան:

Նոյն ձեւով կը պատրաստուի նաեւ բրինձով փիլաւը:

Խըյմալը աշ կամ մեյխանա փիլաւ (ձաւարով փիլաւ)

200 կր. աղացած իւղոտ միս
2 լոլիկ
1 պղպեղ
1 սոխ
1 գաւաթ խոշոր ձաւար
1 ապուրի դգալ լոլիկի մածուկ
Պահար
Աղ

Մանել սոխն ու պղպեղը եւ տապկել միսին հետ, աւելցնել մանրուած լոլիկը, մածուկը, ջուրն ու համեմունքը. եռալէն յետոյ լեցնել ձաւարը եւ մարմանդ կրակով եփել, մինչեւ որ ջուրը ներծծուի, բայց դեռ թաց մնայ:

Քէօֆթէներու տեսակներ

Իջլի քէօֆթէ

Խմորի համար՝
½ քկ. ծեծած միս
2 գաւաթ մանր ձաւար
1 սոխ
Կարմիր պղպեղ
Աղ

Միջուկի համար՝
½ քկ. աղացած իւղոտ միս
½ քկ. սոխ
½ գաւաթ ընկոյզ
Կարմիր եւ սեւ պղպեղ
Պահար
Աղ

Մանրել միջուկի սոխը եւ աղացած միսի ու համեմունքի հետ տապկել ինքն իր իւղով. ձգել պաղի: Խմորի սոխը քերել, խառնել միսին ու ձաւարին եւ մատները թրջելով շաղել. պատրաստել լիմոնաձեւ կոլոլակներ. մատուցել խաշելով կամ տապկելով:

Սինի քէօֆթէ

Իջլի քէօֆթէի բաղադրիչներով կը պատրաստուի նաեւ սինի քէօֆթէն. խմորին կէսը հարթեցնել իւղոտած փուռի ափսէին մէջ, տարածել միջուկը, ափին մէջ տափակցնելով մնացեալ խմորը ծածկել միջուկը, մատները թրջելով հարթեցնել, ապա դանակով կտրատել, վրան տեղ-տեղ կարագ դնել եւ եփել փուռին մէջ:

Մածունով քէօֆթէ կամ քէօֆթելի եահնի

Մածունապուրով այս կոլոլակը սովորաբար կը պատրաստեն ամանորին.  տարուայ առաջին Պատարագէն յետոյ ընտանեօք կը համախմբուին տօնական սեղանին շուրջ եւ կը ճաշակեն տաք ապուրը:

Մածնապուրի համար՝
1 լիթր մածուն
1 հաւկիթ
1 ապուրի դգալ նիշայ
2 ապուրի դգալ իւղ
1 ապուրի դգալ փոշի անանուխ
Արգանակ
Աղ

Կոլոլակի (քէօֆթէ) համար՝

0.5 քկ. ծեծած կարմիր միս
0.5 քկ. մանր կտրատուած իւղոտ միս*
0.5 քկ. մանր ձաւար
100 կր. ճրագու կամ կարագ
1 ապուրի դգալ կծու փոշի պղպեղ՝ ճրագուի համար
Կարմիր եւ սեւ պղպեղ
Պահար
Աղ

Ճրագուն կամ կարագը կծու կարմիր պղպեղով շաղել, վերածել կաղինի մեծութեամբ գնդիկներու, սառեցնել: Իւղոտ միսը խաշել: Ծեծած միսը, համեմունքի ու մանր ձաւարի հետ միասին շաղել, յաճախ մատները թրջելով, մինչեւ որ փափուկ խմորի վերածուի: Պատրաստել ընկոյզի չափով գնդակներ, իւրաքանչիւրին մէջ մէկական ճրագուի գնդիկ տեղադրելով: Մածունը հարել հաւկիթով եւ նիշայով, ապա եռացնել. աւելցնել խաշած միսն ու արգանակը եւ շարունակել եփել. մածնապուրին մէջ խաշել կոլոլակները (քիւֆթաները), փոշի անանուխը տապկել իւղին մէջ եւ լեցնել ապուրին վրայ:
* Սովորաբար հնդկահաւի միսով եւ արգանակով կը պատրաստեն այսօրուան մածնապուրը:

Իւղով քէօֆթէ

1 գաւաթ մանր ձաւար
2 լոլիկ
1 սոխ
1 ապուրի դգալ լոլիկի մածուկ
1 ապուրի դգալ պղպեղի մածուկ
2 ապուրի դգալ իւղ
Աղ

Մանրել լոլիկն ու սոխը եւ լեցնել ձաւարին վրայ, որպէսզի թրջուի. այնուհետեւ աւելցնել մածուկները եւ շաղել մատներով, ի հարկին ջուր աւելցնելով: Տաքցնել արդար իւղը, պատրաստուած խճողակին վրայ լեցնել, խառնել եւ մատուցել:

Թահինով քէօֆթէ

5 սոխ
1 գաւաթ խաշած սիսեռ
¼  գաւաթ թահին
1 ապուրի դգալ անանուխ

Կոլոլակի համար՝
1 գաւաթ մանր ձաւար
½  գաւաթ մանրաձաւար (սիմիտ)
½  գաւաթ ալիւր
Կարմիր եւ սեւ պղպեղ
աղ

Շաղել կոլոլակի բաղադրիչները եւ պատրաստել կաղինի մեծութեամբ գնդիկներ: Մանրել սոխը եւ խաշել ջուրով. ապա լեցնել սիսեռն ու գնդիկները եւ շարունակել խաշել: Տաքցնել թահինը, աւելցնել անանուխը, վրան լեցնել ճաշի  եռացող ջուրէն, նօսրացնել, ապա խառնել ապուրին:

Հաց-պանիրով քէօֆթէ

Այս ճաշը կը պատրաստեն երբ հինցած հաց կայ տունը:

200 կր. հաց
100 կր. սպիտակ պանիր
3 լոլիկ
1 սոխ
1 պղպեղ
Ձէթ
Փոշի անանուխ
Կարմիր եւ սեւ պղպեղ
աղ

Մանրել բանջարեղէնը, մէջը կտրատել հացը, աւելցնել ձէթը, համեմունքն ու քերած պանիրը եւ շաղել. վերածել մեծ սըխըմներու (ափի մէջ սեղմուած՝ երկարաւուն պատառներ) եւ մատուցել:

Էքմէք աշը

Այս ճաշը կը պատրաստեն երբ հինցած հաց կայ տունը:

200 կր. հաց
2 սոխ
1 ապուրի դգալ իւղ կամ ձէթ
2 ապուրի դգալ լոլիկի մածուկ
1 թէյի դգալ անանուխ
2 պճեղ սխտոր
աղ

Սոխառածին վրայ լեցնել լոլիկի մածուկը, անանուխն ու ճզմուած սխտորը, եռացնել, ապա մէջը բրդել հացը:

Թահինով իչ

1 գաւաթ մանր ձաւար
2 լոլիկ
1 սոխ
1 ապուրի դգալ լոլիկի մածուկ
1 ապուրի դգալ պղպեղի մածուկ
1 լիմոնի հիւթ
2 ապուրի դգալ թահին
Աղ
Զարդարանքի համարˋ պղպեղ, կանաչ սոխ եւ կանաչի

Մանրել լոլիկն ու սոխը եւ լեցնել ձաւարին վրայ, որպեսզի թրջուի. այնուհետեւ աւելցնել մածուկները, թահինն ու լիմոնի հիւթը եւ շաղել մատներով, ի հարկին ջուր աւելցնելով: Մատուցելու ժամանակ զարդարել մանրուած պղպեղ, կանաչի եւ կանաչ սոխ լեցնելով վրան:

Սոխի եահնի

1 քկ. մանր սոխ
½ քկ. իւղոտ միս
1 ապուրի դգալ լոլիկի մածուկ
1 ապուրի դգալ պղպեղի մածուկ
2 գաւաթ ջուր
Պահար
Աղ

Մանրել միսը եւ տապկել ինքն իր իւղով, աւելցնել սոխերը եւ շարունակել տապկել խառնելով. մածուկը նօսրացնել ջուրով եւ լեցնել սոխին վրայ, համեմել եւ մարմանդ կրակով եփել: կողքին մատուցել պլղուրէ փիլաւ:

Չըրթմա

Սովորաբար չըրթմա կը պատրաստեն դդմիկով տոլմա պատրաստելու յաջորդ օրը, փորուած դդմիկներու միջուկով: Կայ երկու տարբերակ.- 

առաջին տարբերակ
½ քկ. դդմիկ
2 սոխ
1 ապուրի դգալ իւղ
1 ապուրի դգալ լոլիկի մածուկ
1 ապուրի դգալ պղպեղի մածուկ
½  գաւաթ ջուր
Կարմիր եւ սեւ պղպեղ
Պահար
Աղ

Սոխառածին վրայ աւելցնել լոլիկի եւ պղպեղի մածուկը, համեմունքն ու ջուրը. ապա լեցնել մանրուած միջուկը եւ մարմանդ կրակով եփել:

երկրորդ տարբերակ
½ քկ. դդմիկ
2 սոխ
1 ապուրի դգալ իւղ
4 հաւկիթ
Կարմիր եւ սեւ պղպեղ
Պահար
Աղ

Սոխառածին վրայ լեցնել մանրուած դդմիկը, տապկուելէն յետոյ վրան կոտրել հաւկիթը. մատուցել վրան ցանելով համեմունքը:

Ձուածեղներու տեսակներ

Շրջազու (շրջած ձու) կամ տապկուած հաւկիթ կը կոչուի այնթապցիներու ձուածեղը:

Սխտոր-մածունով ձուածեղ

4 հաւկիթ
1 ապուրի դգալ իւղ
½  գաւաթ մածուն
1 պճեղ սխտոր
Աղ

Տաքցուած իւղին վրայ լեցնել զարնուած հաւկիթները եւ տապկել. մատուցելու ժամանակ վրան լեցնել իրարու խառնած ճզմուած սխտորն ու մածունը:

Ալանազիկ

100 կր. աղացած իւղոտ միս
1 սոխ
4 հաւկիթ
½  գաւաթ մածուն
1 պճեղ սխտոր
Կարմիր եւ սեւ պղպեղ
Աղ

Մանրել սոխը եւ եփել միսին հետ, համեմելով. ապա վրան աւելցնել զարնուած հաւկիթները եւ տապկել: Մատուցելու ժամանակ վրան լեցնել իրարու խառնած ճզմուած սխտորն ու մածունը:

Լոլիկով հաւկիթ

4 հաւկիթ
1 ապուրի դգալ իւղ
2 լոլիկ
1 սոխ
1 պղպեղ
Պահար
Աղ

Սոխառածի վրան աւելցընել մանրուած լոլիկն ու պղպեղը, ապաˋզարնուած հաւկիթը. մատուցել վրան պահար ցանելով:

Ղաւուրմա

Իւրաքանչիւր ընտանիք աշնան վերջաւորութեան կը պատրաստէ ղաւուրմա, այն լեցնելով համապատասխան կուժերու մէջ. կը պահեստաւորեն մառաններուն մէջ:

Կարմիր միս, առանց ոսկորի
Դմակ կամ իւղ
1 սերկեւիլ
Աղ

Միսը կտրտել մեծ կտորներով, վրան ցանել առատ աղ, ձգել փլաւքամիչին  մէջ ամբողջ գիշեր մը: Յաջորդ օրը լուալէն յետոյ խաշել: Հանել ջուրէն, սպասել պաղի. ապա հալեցնել դմակը կամ իւղը եւ լեցնելով միսին վրան տապկել երկար. երբ արդէն իսկ պատրաստ է, շերտուած սերկեւիլը լեցնելով մէջը շարունակել տապկել եւս 15 վայրկեան: Լեցնել կուժերուն մէջ, վրան հեղուկ իւղը եւ պահեստաւորել պաղ եւ մութ տեղ մը:

Վարդապետ շորպա

1 գաւաթ կարմիր ոսպ
½ գաւաթ բրինձ կամ ծեծած
2 սոխ
1 ապուրի դգալ իւղ
Կարմիր կծու պղպեղ
Աղ

Մանրել սոխը, բոլոր բաղադրիչները լեցնել կաթսայի մէջ, աւելցնել առատ ջուր եւ եփել մարմանդ կրակով, աւելցնել ջուր, եթէ թանձրանայ:

Օմըզ զօբալը

Այն կը նշանակէ պոչով ապուր. ամրան տոլմայի սմբուկները չորցնելու ժամանակ, սմբուկի միջուկն ու կոթերը գլխամասով հանդերձ առանձին կը չորցնեն այս ճաշին համար: Կը ճաշակեն հացով պատառներ ընելով:

1 քկ. սմբուկ
1 գաւաթ խոշոր ձաւար
½  գաւաթ թահին
1 գլուխ սխտոր
Կարմիր եւ սեւ պղպեղ
Աղ

Սմբուկները մանրել եւ խաշել, աւելցնել ձաւարն ու համեմունքը եւ շարունակել եփել. թահինը նօսրացնել ջրով եւ լեցնել ապուրին վրայ, մատուցել ճզմուած սխտորով:

Մածունով շորպա

1 լիթր մածուն
1 հաւկիթ
1 ապուրի դգալ նիշայ
½ գաւաթ բրինձ կամ ծեծած
1 ապուրի դգալ  իւղ
1 ապուրի դգալ անանուխ
Աղ 

Զարնել հաւկիթը, նիշան, մածունը եւ եռացնել: Խաշել բրինձը (կամ ծեծածը), շարունակել եփել միասին. մինչ այդ իւղին մէջ տապկել անանուխը եւ լեցնել եռացող մածնապուրին վրայ:

Իսկ թանապուր կը պատրաստեն սովորաբար Մեծ Զատիկինˋ խաշած ծեծածին վրայ լեցնելով պաղ մածունը:

Նիվիկ

1 քկ. բանջար
1 ½  գաւաթ խաշած սիսեռ
2 սոխ
1 ապուրի դգալ պղպեղի մածուկ
¼ գաւաթ ձէթ
1 լիմոնի հիւթ
Կարմիր եւ սեւ պղպեղ
Աղ 

Սոխառածին վրայ լեցնել մանրուած բանջարը եւ շոգեխաշել. աւելցնել սիսեռն ու մածուկը, համեմել եւ շարունակել եփել եւս քանի մը վայրկեան, ի հարկին եռացած ջուր աւելցնելով: Կրակը մարելէն յետոյ լեցնել լիմոնի հիւթը:

Մութանիա

½ քկ. իւղոտ միս
1 գաւաթ սիսեռ
1 քկ. դդում
1 ապուրի դգալ լոլիկի մածուկ
1 ապուրի դգալ պղպեղի մածուկ
1 ապուրի դգալ իւղ
2 ապուրի դգալ անանուխ
1 գլուխ սխտոր
Աղ

Սիսեռը թրջել նախորդ գիշերուընէ: Մանրել միսը եւ խաշել սիսեռին հետ: Աւելցնել մածուկը, խորանարդիկներով կտրտուած դդումը եւ շարունակել եփել: Ճզմել սխտորը, անանուխի հետ տապկել իւղով եւ լեցնել ապուրին վրայ: Մատուցել պլղուր փիլաւով:

շարունակությունը՝ այստեղ

Մեկնաբանել

Լատինատառ հայերենով գրված մեկնաբանությունները չեն հրապարակվի խմբագրության կողմից։
Եթե գտել եք վրիպակ, ապա այն կարող եք ուղարկել մեզ՝ ընտրելով վրիպակը և սեղմելով CTRL+Enter