HY RU EN
Asset 3

Բեռնվում է ...

Էջի վերջ Այլ էջեր չկան բեռնելու համար

Որոնման արդյունքում ոչինչ չի գտնվել

Երանուհի Սողոյան

Ոչ մեկը լավ օրից չի գնում, բոլորն էլ հացի խնդիր են լուծում

Ինչու են հայերը վերջին շրջանում ձգտում իրենց բիզնեսը տեղափոխել հարեւան Վրաստանի հանրապետություն կամ մասնաճյուղ բացել այնտեղ: «Պայմաններն են նպաստավոր, երկիրն է կայուն, օրենքն է գործում,- ասում է Գյումրիում գործունեություն ծավալող «Համբույր» թխվածքեղենի արտադրամասի փոխտնօրեն Մուշեղ Մինասյանը,- մեզ մոտ տարվող հարկային քաղաքականությունը թույլ չի տալիս փոքր ու միջին բիզնեսով զբաղվողներին զարգանալ, էլ չեմ խոսում ընդլայնվելու մասին: Այսօրվա մեր արածը միտողանի գործ է: Իսկ յուրաքանչյուր գործում մարդ պիտի ձգտի զարգանալ, առաջ գնալ, նոր գաղափարներ փորձի կյանքի կոչել: Հայաստանում դա շատ դժվար է, որոշ դեպքերում` անհնար»: Շուրջ 10 տարի գործող ձեռնարկությունը 2010 թ. վերջերին վաճառելու ցանկությունից Մինասյան եղբայրներն արդեն հրաժարվել են: Իսկ այդ քայլին նրանց մղել էր անելանելի վիճակը, որ ստեղծվել էր դեռ անցյալ տարի` մարտ ամսից: Ճգնաժամային 2008-09 թթ. հաջողությամբ հաղթահարած ձեռնարկության եկամուտները կտրուկ նվազեցին անցյալ գարնանն ու պահպանվեցին մինչեւ դեկտեմբեր: Հայաստանում հրուշակեղենի շուկան գերհագեցած է: Արտադրում են նաեւ այնպիսի կազմակերպություններ, որոնք զբաղված են բոլորովին այլ գործունեությամբ: Քանակի հաշվին գինը նվազեցնելով` վերջիններս հաճախ, այսպես ասած, «խփում» են այս ոլորտում գործող եւ մասնագիտացած փոքր ձեռնարկություններին: «Վերցնենք «Շանթին» եւ «Բարի Սամարացուն»,- օրինակներ է բերում Մուշեղ Մինասյանը,- «Շանթի» դեպքում հասկանում եմ, այնքան էլ հեռու չէ մեր ոլորտից: Դե պաղպաղակը սեզոնային գործ է, հետո էլ, ասենք, կողքից սկսում են խմորեղեն արտադրել, բայց այ, երբ մսամթերքի շուկայում հայտնի ձեռնարկությունն է սկսում մտնել մեր ոլորտը, դա արդեն չեմ հասկանում: Ինչպես գյուղատնտեսության ոլորտում եղավ` քնից զարթնողը կարտոֆիլ դրեց, հիմի էլ ով հասնում է, ձեռքի հետ էլ սկսում է հրուշակեղենով զբաղվել: Նույն «Բարի Սամարացի»-ն էնքան փող ունի, որ կարող է մի 4 հարկանի շենք կահավորել, զինել սարքավորումներով ու զբաղվել արտադրությամբ: Էդտեղ արդեն մեր նման փոքր բիզնեսով զբաղվողների համար դժվար է դիմանալ մրցակցությանը»: Մուշեղ Մինասյանի համոզմամբ` ճիշտ կլիներ, եթե այդ ձեռնարկությունը մտածեր իր` մսամթերքի ոլորտում զարգանալու, շուկաներն ընդլայնելու ուղղությամբ: Չմոռանան, որ մյուսներն էլ են ուզում հաց ուտել: Եթե կողքինը սոված մնաց կամ լքեց երկիրը, իրենց մսամթերքն էլ գնող չի լինի: Ի վերջո, փոքր բիզնեսով զբաղվողները հիմնականում հացի խնդիր են լուծում: Գյումրիի իրենց ձեռնարկությունը լուծարելու փոխարեն Մինասյանները որոշել են մասնաճյուղ բացել Թբիլիսիում: Հարեւան պետության օրենսդրական դաշտին ծանոթ են, շուկան եւս ուսումնասիրել են, պահանջարկը կբավարարեն, եթե խելացի հաշվարկ անեն: «Ես մեր օրենքները չեմ փնովում, բավական լիբերալ են, բայց դրանք կիրառող չկա, սա է վատը: Եթե ուզում ես որեւէ գործ սկսել, մեկ էլ հայտնվում է լավատեղյակ մեկն ու զգուշացնում. «Նայիր, այսինչի ոտքը չտրորես»: Հետո` Հայաստանում գաղափարները գողանալու ու կիրառելու տենդենցն էլ կա: Անում են` առանց վատ զգալու: Մի ժամանակ մենք արտադրում էինք հին Գյումրվա բաղադրատոմսով փախլավաներ,- պատմում է «Համբույր»-ի փոխտնօրենը,- տուփերի ձեւից սկսած` մտածված էր: Փախլավա գնողը հնարավորություն ուներ ծանոթանալու նաեւ Գյումրու պատմությանը: Տուփի մի երեսին` ներսի կողմից, մենք տպել էինք տվել: Շատ սիրուն բան էր ստացվել»: Նոր գաղափարը շուկա էր հանվել մայրաքաղաքում: Կարճ ժամանակ անց հայտնվել էր մի կազմակերպություն, որ նման տարբերակով, բայց պարսկական փախլավաների արտադրությամբ փորձել էր շուկայից դուրս մղել գյումրեցիներին: Հեղինակային իրավունքը պաշտպանելու փորձ Մինասյանները չէին արել: Մուշեղի բացատրելով` դատական քաշքշուկների մեջ ընկնել չեն ցանկացել: Միակ տարբերակը շատ արագ զարգանալն է, որը Հայաստանի նման անհամաչափ զարգացում ունեցող երկրում հնարավոր է միայն մեծ գումարների դեպքում: «Երբ ամեն ինչ կենտրոնացվում է մեկ տեղում, մեկ քաղաքում, շատ դժվար է պայքարելը կամ մրցակցությանը դիմանալը: Մարզերի համաչափ զարգացում չկա: Տեղում մենք մեր շուկան ունենք, բայց այստեղ էլ ամեն ինչ հարթ չէ: Աղքատ երկրում դժվար է զարգանալ: Հրուշակեղենն առաջին սպառման ապրանք չի համարվում: Եթե մարդը չի կարողանում էնքան վաստակի, որ ապահովի օրվա հացը, դժվար թե սկսի մտածել երկրորդական բաների մասին»,- համոզված է Մուշեղ Մինասյանը: Գործարարի կարծիքով` ընդլայնվել, զարգանալ ձգտող ձեռնարկությանն անգամ բանկերը պիտի առանձնահատուկ մոտեցում ցուցաբերեն, այսպես ասած` «պարտնյորի» հոգեբանությամբ մոտենան ներկայացվող ծրագրերին, շնչելու հնարավորություն ընձեռեն: «Վերցնենք թեկուզ էլի մեր ոլորտը: Ասենք` ես ուզում եմ նոր, հզոր հոսքագիծ բերել իմ արտադրությունը զարգացնելու նպատակով: Դրա համար գումարներ են պետք, եւ ուզես, թե չուզես` պիտի դիմես բանկերին: Հետո, իհարկե, ժամանակ, որ կարողանաս ապրանքդ շուկա հանել, գովազդել, հիմնավորվել: Տարի, տարիուկես կգնա կայունանալու վրա: Փող եւ ժամանակ, բայց ինչպես գիտեք` մեր բանկերը տալիս են միայն առեւտրային վարկեր, հենց հաջորդ ամսվանից սկսում ես մարել, իսկ գործը դեռ չես էլ ձեռնարկել: Պետք է տալ արտադրական վարկեր փոքր եւ միջին բիզնեսի զարգացման համար եւ ցուցաբերել հատուկ մոտեցում. սա է, իմ կարծիքով, խնդրի լուծումը»,- ասում է Մուշեղ Մինասյանը: Վրաստանի գործընկերների հետ Մուշեղ Մինասյանը պայմանավորվածություն արդեն ունի, գարունը բացվելուն պես կսկսեն գործել: Թբիլիսիում կաշխատի նաեւ Գյումրու արտադրամասի բանիմաց աշխատակցուհիներից մեկը, որպեսզի նորաբաց մասնաճյուղում վրացի աշխատակիցներին սովորեցնի գյումրվա հրուշակեղենի պատրաստման գաղտնիքները,  ինքն էլ կսովորի վրացական ուտեստներ պատրաստել: «Դե, եթե քո երկիրը զարգանալու հնարավորություն չի տալիս, ուրեմն ուզես-չուզես` պիտի տեղափոխվես հարեւան երկիր: Ոչ մեկը լավ օրից չի գնում, բոլորն էլ հացի խնդիր են լուծում»,- եզրափակում է գյումրեցի գործարարը:

Մեկնաբանել

Լատինատառ հայերենով գրված մեկնաբանությունները չեն հրապարակվի խմբագրության կողմից։
Եթե գտել եք վրիպակ, ապա այն կարող եք ուղարկել մեզ՝ ընտրելով վրիպակը և սեղմելով CTRL+Enter