HY RU EN
Asset 3

Բեռնվում է ...

Էջի վերջ Այլ էջեր չկան բեռնելու համար

Որոնման արդյունքում ոչինչ չի գտնվել

Լենա Նազարյան

Արենի. գինեգործների գյուղը

Արենի գյուղի (Վայոց Ձորի մարզ) գրեթե բոլոր մեծահասակ բնակիչները երկու մասնագիտություն կամ զբաղմունք ունեն, որից մեկը պարտադիր գինեգործությունն է:

1992 թ., երբ բոլորը քանդում էին իրենց խաղողի այգիները ցորեն ու կարտոֆիլ ցանելու համար, վարորդ- գինեգործ Հայկ Ոսկանյանը հիմնեց իր առաջին այգին: Հիմա նա գյուղի հայտնի գինեգործներից է: Այդ ժամանակից նրա տնտեսությունը բավականին հարստացավ. գինու բիզնեսի եկամուտներով մառան կառուցեց եւ նոր այգի գնեց: «Ճիշտ է, նոր այգուս փաստաթղթի մեջ գրված է անջրդի տարածք,- միանգամից սկսում է պատմել նա,- բայց, բան չկա, ես կծաղկեցնեմ»: Գինեգործի առաջին տարվա բերքը եղել է 500 կգ, իսկ այս տարի` 5-6 տոննա: Դրանից ստացվում է 3-3.5 տոննա գինի, որը նա, բոլորի նման, վաճառում է Եղեգնաձոր տանող ճանապարհին, իսկ Ամանորի նախօրեին բերում է Երեւան: 

Միայն Արենիում մշակվում է 150 տոննա Արենի տեսակի խաղող: Նույնիսկ այս փոքր գյուղում կարելի է տեսնել, որ գինեգործությունը զարգանում է: Մարդիկ նոր այգիներ են գնում: Արենիում գործում է նաեւ «Քիմլեյ» գինու գործարանը, որի արտադրության տարեկան աճը կազմում է միջինը 5-15 տոկոս: Արենիում ստեղծվել են յուրատեսակ գինեգործական տնտեսություններ` տնական եւ գործարանային: Գինեգործական բիզնեսում ներգրավված է գյուղի ողջ բնակչությունը: 

Արենիում գինին պատրաստում են բացառապես խաղողի «Արենի» տեսակից, որի ողկույզն արտաքինից նման է ոչխարի գլխի: Քաղցրությունը (սպիրտի) 19-23 տոկոս է: 

Արենի գյուղի գինեգործների հիմնական շուկան Եղեգնաձորի ճանապարհն է, որի երկայնքով տարին կլոր գրեթե կողք-կողքի կանգնած են գինեգործ-վաճառողները: Մի փոքր ծիծաղելի է այդ ամենը, որովհետեւ բոլորի «ֆիրմային ապրանքանիշը» «Կոկա- Կոլան», «Ֆանտան» կամ «Պեպսին» է: Այդ շշերի մեջ է լցված դառը, քաղցր կամ կիսաքաղցր Արենի գինին: Տեղական գովազդի օրինակներից է. «Ցանկացած գնորդ պարտադիր հյուրասիրվում է»: 

Արենիի գինեգործները սովորաբար միջին կամ փոքր տնտեսություն ունեն: Ամեն տարի ստանում են 1-2.5 տոննա գինի: Ով հնարավորություն ունի, բերում է Երեւան եւ վաճառում բարեկամներին, ծանոթներին եւ վերջիններիս հարեւաններին: Արենի գյուղ տանող ճանապարհի սկզբում մի իջեւանատուն կա, որն ավելի շատ գինու շուկա է հիշեցնում: 

«Գինին իմ ապրուստի միակ միջոցն է: Կլոր տարի այստեղ գինի եմ վաճառում: Առեւտուրն ամենից շատ Նոր տարվա օրերին է լավ լինում: Վերջին չորս օրվա ընթացքում 3 լիտր եմ վաճառել: 3000 դրամ եմ աշխատել»,- պատմում է Ասյա Սիմոնյանը: Տնական գինու 1լիտրն արժե 1000 դրամ, մոտավորապես 3 ԱՄՆ դոլար:

Գրեթե բոլորը գինեգործներն ունեն խաղողի մշակման եւ գինու պատրաստման իրենց գաղտնիքները, նախասիրությունները, տեսականին ու նաեւ մշտական հաճախորդները, որոնց մասին արենցիները չեն խոսում նույնիսկ գինովցած ժամանակ: 


Գինեգործների ասելով` առաջին գաղտնիքը խաղողի արմատի հնություն է. որքան հին ու խորն է արմատը, այնքան լավն է գինին: Հետո կարեւոր է, որ խաղողի վրա 3-5 կգ խաղողից ավել չլինի, որ լավ սնուցվի արմատից: Տնական գինին դժվար է պահել: Եթե ամանը կամ շիշը մաքուր չեղան, այն սկսում է թթվել, կորցնում է համը: Տնական գինին նաեւ դժվար է պատրաստել: Գինու գործարաններում նստվածքը գինուց անջատում են ֆիլտրերով: Մեծ արտադրությունների դեպքում այլ կերպ հնարավոր չէ. դա խնայում է տարածք եւ ժամանակ: Իսկ տնական պայմաններում նստվածքն ամանի կամ կարասի տակ հավաքվում է ամիսների եւ տարիների ընթացքում, որը պետք է ժամանակ առ ժամանակ մաքրել: Նստվածքից լրիվ անջատված գինին փայլում է, իսկ տնական գինին սովորաբար ավելի մուգ ու խիտ է լինում, ինչը նշանակում է, որ այն նստվածքից լրիվ կամ լավ չի անջատվել: Սովորաբար գնորդների ընտրությունը կատարվում է ըստ նախասիրությունների: 

Զբոսաշրջիկներ շատ են գալիս Արենի: Այցելում են տնական գինեգործներին եւ գինու երկու գործարանները:

Արենի գյուղի տեսարժան վայրերից է Կարապետյանների ընտանիքի 2 մետր երկարություն ունեցող գինու պապենական կարասը, որը վերանվանվեց «բիգ կարաս» մի անգլիացի զբոսաշրջիկի այցելությունից հետո: «Այս կարասը մառանը չէր մտնում, դուռ-պատ կոտրեցին, որ մտնի: Սկեսրայրիս երեք որդիները ժամանակին բերում էին իրենց այգու խաղողը, որ կարասը լցվի: Գերդաստանի գինին էս կարասի մեջ էինք պատրաստում: Ամուսինս էլ եղբայրների համեմատ ամենափոքրամարմինն էր, մտնում էր կարասի մեջ ու, եզրերից բռնվելով, ճզմում խաղողը: Հետո հյութն անջատում էինք դուրդից (նստվածք) ու նորից լցնում կարասը, որ հնանա: Օր չի եղել, որ սկեսրայրս գինի չխմեր»,- պատմում է կարասի տիրուհին` Սեդա Կարապետյանը: 

Ամուսնու մահից հետո «մեծ կարասում» այլեւս գինի չի պատրաստվում: Սեդան իրենց այգու խաղողը հանձնում է Արենիում գործող երկու գինու գործարաններին: Այս տարի խաղողի 1կգ-ը 220 դրամ էր: 

«Քիմլեյ» ՍՊԸ գինու գործարանն Արենիում բացվել է 1998 թ.: Գործարանում արտադրվում է 4 տեսակ Արենի գինի` քաղցր, կիսաքաղցր, դառը եւ սպիտակ: Տեսականին 12-ն է` գինու տեսակները բաժանած ըստ պատրաստման տարեթվերի: Տարեկան արտադրում են 80.000 շիշ: Դա մոտավորապես 60 տոննա խաղող է: Գործարանն աշխատում է իր հզորության 30 տոկոսի չափով, եւ դա կախված է սպառումից: 

«Արտադրանքի 70 տոկոսը սպառում ենք Հայաստանում, մնացածն արտահանում ենք Ռուսաստան: Սկսեցինք արտահանել 2006 թվականին: Բայց դրամի արժեւորման պատճառով արտահանումն արդեն ինքնանպատակ է դարձել: Այնտեղից ուղարկված գումարն այստեղի գումարից էժան է: Որքան էլ արտահանողին ազատեն տարբեր հարկերից, միեւնույն է, այս պայմաններում եկամուտը հասնում է զրոյականի: Արտահանումից մենք այլեւս օգուտ չունենք»,- ասում է «Քիմլեյ» գինու գործարանի տնօրեն Միքայել Գրիգորյանը: 

Հիմա նա փորձում է այլ շուկաներ գտնել, որ նոր պայմանագրեր կնքի, որովհետեւ ռուս գործընկերների հետ գինը որոշված է, իսկ նրանք գինին թանկացնելու մասին լսել անգամ չեն ուզում: «Հայկական գինին այնքան էլ հայտնի չէ միջազգային շուկայում, որ կարողանանք առանց մտածելու գին բարձրացնել»,- ասում է Միքայել Գրիգորյանը

Հիմա արենցիները գործարանին համեմատաբար քիչ են խաղող հանձնում, քանի որ իրենք են գինի պատրաստում: Ստիպված՝ գործարանը հիմնում է իր այգիները` 25 հեկտար Արենի գյուղում, 8 հեկտար՝ հարեւան Գետափում: 

«Քիմլեյ» գործարանում գինին հնանում է 2-3 տարի: Հնացումը կատարվում է կաղնու տակառներում: 

«Սկզբում խաղողը ջարդվում է, հետո՝ լցվում կավե հորերի մեջ, որտեղ սկսվում է խմորումը: Խաղողի ջերմաստիճանը հասնում է 30-34 աստիճանի: Խմորումը տեղի է ունենում խմորասնկերի միջոցով (դա խաղողի վրայի փոշենման շերտն է): Խմորման ժամանակ շաքարը վերածվում է սպիրտի: Այնուհետեւ խաղողը ճզմվում է, անջատվում կաշվից եւ կորիզի մնացորդներից, անցկացվում ֆիլտրերի միջոցով եւ լցվում տակառների մեջ: Նստվածքի մաքրման գործընթացը տեղի է ունենում կլոր տարի»,- պատմում է «Քիմլեյ» գործարանի գինու տեխնոլոգ Վահան Կարապետյանը, որը գինեգործությամբ զբաղվում է 24 տարի եւ արդեն գյուղում վաստակել է խորհրդատուի համբավ: 

Գինեգործության հիմնական խնդիրներից է սարքավորումների մաշվածությունը: Մեկ ձեռնարկության նորացման համար անհրաժեշտ է 100-150 հազար ԱՄՆ դոլար: Միայն նոր սարքավորումների առկայության դեպքում գինեգործները կկարողանան դուրս գալ միջազգային շուկա: Թանկ են նաեւ տակառները, որոնք երբեմն այնքան հին են, որ փչացնում եմ գինին: 1 տակառն արժե 400-500 ԱՄՆ դոլար, իսկ նման հնարավորություններ ոչ բոլոր գինեգործները ունեն:

Գինեգործ Հայկ Ոսկանյանի այս տարվա գինու կեսը մի ֆրանսահայ է գնել: «Երեք տարի շարունակ եղել է իմ հաճախորդը, իմ սարքած գինին Ֆրանսիա եւ Հոլանդիա է տարել (անունը չեմ ասի, Երեւանում հայտնի մարդ է), այս տարի էլ եկավ եւ գինուս կեսն առավ,- մի տեսակ ափսոսանքով ասում է գինեգործը, ապա ոգեւորվելով՝ շարունակում,- ախր ես ամեն մեկին գինի չեմ վաճառում: Հաճախորդը պիտի հասկանա գինուց, որովհետեւ իմ աշխատանքն է, չեմ ուզում չհասկացող մարդիկ տանեն, խմեն»: Այդ ընթացքում սեղանին հայտնվում են գինու բաժակներ: «Հյուրերի համար՝ միայն չորս տարեկան գինի»,- պահին հանդիսավորություն հաղորդելու համար ավելացնում է գինեգործը եւ լցնում բաժակները: Ինձ ուղեկցող արենցի վարորդի մտքով անգամ չի անցնում մերժել. պարտադիր արարողություն է:

Մեկնաբանել

Լատինատառ հայերենով գրված մեկնաբանությունները չեն հրապարակվի խմբագրության կողմից։
Եթե գտել եք վրիպակ, ապա այն կարող եք ուղարկել մեզ՝ ընտրելով վրիպակը և սեղմելով CTRL+Enter