HY RU EN
Asset 3

Բեռնվում է ...

Էջի վերջ Այլ էջեր չկան բեռնելու համար

Որոնման արդյունքում ոչինչ չի գտնվել

Լենա Նազարյան

Հայկական մեղրը չի կարողանում մտնել միջազգային շուկա

Այս տարի առաջին անգամ Հայաստանում արտադրված մեղրն ամենամյա միջազգային «Apimondia» (Ավստրալիա, Մելբուռն) ցուցահանդեսում համարվեց լավագույններից մեկը:

Արծաթյա եւ բրոնզե մեդալների արժանացավ Արմավիր մարզի Ս. Լուկաշին գյուղի մեղվաբույծ Գուրգեն Հյուսյանի մեղվաբուծական տնտեսությունում ստացված մեղրը: Ցուցահանդեսին մասնակցում էին 25 երկրներ, որոնք ներկայացրել էին 60 տեսակի մեղր: 

«Այնտեղ ամեն մի մեղր ուներ իր անունը,- պատմում է մեղվաբույծը՝ ցույց տալով մրցանակները,- մենք էլ որոշեցինք մեր մեղրն անվանել ալպիական սարերի վայրի ծաղկի մեղր»: Անվանումը պատահական չէր, որովհետեւ ամեն գարնան սկզբին մեղվապահը սայլակներով Թալինի շրջան է տեղափոխում հազարի հասնող մեղվափեթակները: Այդ տարածքը գտնվում է 1800-2500 մետր բարձրության վրա, որտեղ կան ալպիական կլիմայի բոլոր պայմանները: 

Հյուսյանների ընտանիքում մեղվաբուծությամբ զբաղվել է նրա պապը` Մկրտիչը, հետո հայրը` Ալբերտը, այնուհետեւ տնտեսությունը փոխանցվել էԳուրգենին, որը 2004 թվականին հիմնել է «ՄԱԳ» մեղվաբուծական տնտեսությունը: Այդ օրվանից որոշվեց, որ մեղրը պետք է փաթեթավորվի ինչպես հարկն է եւ մատակարարվի խանութներին: Այսօր «ալպիական վայրի ծաղկի» մեղրը մատակարարվում է Արմավիրի եւ Երեւանի խանութներին եւ մի քանի հայտնի հյուրանոցների: 

«ՄԱԳ» տնտեսությունում կա 1100 մեղվաընտանիք, որից 700-ն աշխատում են մեղր ստանալու համար, մյուսները մայրերն են: Տարեկան արտադրվում է 12-20 տոննա մեղր. մեղրի քանակը հիմնականում կախված է եղանակից: Այս տարի «ՄԱԳ» տնտեսության արտադրանքը «Էկոգլոբ» կազմակերպության կողմից ճանաչվեց որպես «Հայաստանում առաջին էկոլոգիապես մաքուր մեղր»: 

«Համագործակցության առաջարկներ շատ կան: Մարդիկ տարբեր երկրներից հետաքրքրվում են՝ որքա՞ն մեղր եմ ստանում, ի՞նչ տեսակի մեղրամթերքներ եմ արտադրում: 2002 թվականին 4000 կգ փաթեթավորված մեղր եմ արտահանել ԱՄՆ: Բայց հետո չենք շարունակել արտահանումը, որովհետեւ միջազգային շուկայում մեղրն էժան է, իսկ Հայաստանում այն կարելի է ավելի թանկ վաճառել: Այս տարի էլ Գերմանիայից ուզում էին ամսական 20 տոննա մեղր, բայց ստիպված հրաժարվել եմ համագործակցությունից»,- ասում է մեղվաբույծը: 

Գործնական առաջարկից հրաժարվելու պատճառները մի քանիսն են. նախ՝ միջազգային շուկայում մեղրի գինը 5 անգամ ավելի էժան է, քան Հայաստանում, բացի այդ՝ Հայաստանում մեղվաբուծական ոչ մի տնտեսություն չի կարող ապահովել այնպիսի ծավալների մատակարարում, որը պահանջում են արտերկրի գործարարները: Եվ երրորդ՝ խնդիրն այն է, որ Հայաստանի մեղվաբույծներն առայժմ իրավունք չունեն իրենց մեղրն արտահանել եվրոպական երկրներ: 

«Մեղվաբույծներն անհիմն կարծում են, որ իրենց մեղրը միջազգային շուկայում պետք է վաճառվի 1կգ 25-30 ԱՄՆ դոլարով: Մինչդեռ մեղրի գինը միջազգային շուկայում 1.5-2.0 ԱՄՆ դոլար է 1կգ-ի համար: Միեւնույն ժամանակ, մեղվապահների մեծ մասը լսել անգամ չի ուզում նոր տեխնոլոգիաների ներդրման, ժամանակակից բուժիչ կամ կանխարգելիչ միջոցների կիրառման մասին, ինչ նոր բան ասում ենք, ասում են՝ գիտենք»,- ասում է Հայաստանի մեղվապահների ազգային ֆեդերացիայի խորհրդի անդամ Ջիվան Ասլանյանը:

Երկրորդ խնդիրն այն է, որ Հայաստանում ոչ մի մեղվաբույծ չի կարող ապահովել այնպիսի քանակ, որն իմաստ կունենա արտահանել: Հայաստանում դեռեւս չկան մթերող կազմակերպություններ, որոնք կհավաքեին մեղրը` քանակ ապահովելու համար: 

Եվ երրորդ` Եվրոպան հատուկ պահանջներ է ներկայացնում գյուղմթերք արտադրողներին եւ արտահանողներին: Այդ պահանջներն ամփոփված են մի քանի հատորներում: Բացի այդ՝ Հայաստանում պետք է գործի Եվրոպայի կողմից ճանաչված լաբորատորիա, որտեղ պետք է ստուգվի Եվրոպա արտահանվող գյուղմթերքի որակը եւ տրվի համապատասխան փաստաթուղթ: Նման լաբորատորիա Հայաստանում առայժմ չկա: 

«Այն պահանջները, որոնք վերաբերում են լաբորատորիայի ստեղծմանը, մենք գիտենք, ուսումնասիրել ենք եւ աշխատում ենք այդ ուղղությամբ: Առաջիկա երկու տարիների ընթացքում Հայաստանում կգործի Եվրոպայի կողմից ճանաչված լաբորատորիա: Մենք Լիտվայից հրավիրել ենք մասնագետներ, որոնք օգնում են մեզ այդ հարցում, իսկ մեր մասնագետները վերապատրաստման դասընթացների են մասնակցում: Այլ խնդիր է, որ այսօր գյուղմթերք արտադրող ոչ բոլոր տնտեսությունները կարող են բավարարել Եվրոպայի ներկայացրած պահանջներն արտահանողի նկատմամբ: Եթե նույնիսկ կա մեկ ֆերմեր, որն ուզում է արտահանել, ապա ես կարող եմ աջակցել նրան, որպեսզի նրա ապրանքը ստուգվի որեւէ եվրոպական երկրի լաբորատորիայում` արտահանելու թույլտվություն ստանալու համար, բայց այդ հարցով մեզ ոչ ոք չի դիմել»,- ասում է Հանրապետական ախտորոշիչ անասնաբուժական կենտրոնի տնօրեն Հովհաննես Հակոբյանը:

Հայաստան մեղր գրեթե չի ներկրվում եւ չի էլ արտահանվում, այլ կերպ՝ ներկրման եւ արտահանման ծավալները շատ աննշան են: Այս տարի մեղր արտահանվել է միայն Դուբայ` ընդամենը 80 կգ: Տեղական արտադրողները տարեկան արտադրում են 1500-2000 տոննա մեղր, եւ այն բավարար է ներքին շուկայի ապահովման համար: Իսկ ներկրումը չի գերազանցում պահանջարկի 2 տոկոսը: Նույնիսկ վերջին տարիներին մեղրի ներկրումը կրճատվել է 20-30 տոկոսով: Այն հիմնականում ներկրում են Ռուսաստանից եւ Գերմանիայից: Այս տվյալներն ամփոփված են «Հայաստանի մեղրի շուկան» հետազոտության մեջ, որն իրականացվել է USAID (ASME) փոքր եւ միջին գյուղատնտեսական ձեռնարկությունների աջակցության ծրագրի շրջանակներում: 

Ուսումնասիրության մեջ նշվում է նաեւ, որ 90-ական թվականներին Հայաստանում մեղվաընտանիքների քանակը կրճատվել էր մոտ 60-70 տոկոսով: Դանդաղ վերակենդանացման գործընթացը սկսվեց 1997 թվականին: 

Ի տարբերություն գյուղատնտեսական այլ ապրանքների, մեղրը Հայաստանում վաճառվում է շատ յուրահատուկ ձեւով. երկրում մեղր արտադրող գրեթե բոլոր (ավելի քան 3 հազար) մեղվապահներն ունեն իրենց մշտական սպառողները: Իրացման շրջանում կա՛մ մեղվապահն է գնում իր սպառողի մոտ, կա՛մ հակառակը: Մեղվապահների մոտ 70 տոկոսն այս ճանապարհով են վաճառում իրենց մեղրը: Ընդ որում՝ ապրանքն իրացվում է առանց որեւէ սերտիֆիկատի, ապակյա տարաների մեջ: Մնացած 20 տոկոս մեղրը սպառվում է կամավոր օգնականների` բարեկամների, ծանոթների, ընկերների միջոցով: 7-9 տոկոսը հանձնվում է մանրածախ առեւտրի կետերին կամ խանութներին: Մի հետաքրքիր իրողություն եւս. մեղրի գինը մշտապես մնում է անփոփոխ` 1կգ-ը 2500-3000 դրամ: Մեղվապահների տրամաբանությունը հետեւյալն է. «Եթե գինն իջեցնում եմ, մարդիկ մտածում են, որ վատ մեղր եմ վաճառում»: 

«Հայաստանի մեղրի շուկան» ուսումնասիրության համաձայն՝ 5 ԱՄՆ դոլար 1 կգ-ը վաճառելու դեպքում մեղվապահի շահույթը կազմում է 60 տոկոս:

Մեկնաբանել

Լատինատառ հայերենով գրված մեկնաբանությունները չեն հրապարակվի խմբագրության կողմից։
Եթե գտել եք վրիպակ, ապա այն կարող եք ուղարկել մեզ՝ ընտրելով վրիպակը և սեղմելով CTRL+Enter